Kučme iz Lunine dlake za novo posajena drevesca

IMG_0072

Na sliki: Luna, dobaviteljica dlake IMG_0075
Mlada, na novo posajena drevesca, imajo veliko, kar 25 % možnosti, da jim ne bo uspelo preživeti prvega leta. Nekaj zaradi šoka in poškodb ob presaditvi, nekaj zaradi voluharjev, ki se jih z veseljem lotijo, zaradi zajcev in srn, pa zaradi bolezni in drugih škodljivcev … Več možnosti (namesto 75 % kar 95 %) za preživetje imajo, če jih ob sajenju založimo še s Pospeševalcem rasti z bioogljem. In s kakšno dodatno idejo za zaščito pred tistimi, ki bi jih sicer z veseljem poglodali, pa jih potem ne morejo.

Kako sadimo drevesa, sem pisala že zadnjič, v tejle objavi: Četrtina mladih dreves po sajenju propade

Lani jeseni smo posadili nekaj mladih borovcev na parceli, ki je daleč od hiš in na katero imajo srne nemoten dostop. Jasno je bilo, da bi bilo treba nekaj narediti za njihovo zaščito. In smo: vsako drevesce je dobilo ovoj iz plastične mreže in kučmo iz Lunine dlake. Lune se je sicer vse poletje kopala v bližnjem potoku, ampak mislim, da je vseeno dovolj po pasje dehtela, da se ni bilo bati, da dlaka ne bi bila več razkošno navdahnjena.

In je bilo res tako. Fotografije so bile posnete pred nekaj dnevi; zaščita odlično deluje. Pasjo dlako s pridom uporabimo za odganjanje popadljivcev (beri: kun) tudi pri golobih v golobnjaku in kurah v kurniku. Nauk: nabavite si psa, s čim bolj gosto in dolgo dlako, veliko ga božajte in razčesavajte, pa ne boste imeli težav ne s srnami, ne s kunami, pes pa vam bo nadvse hvaležen za razvajanje.
IMG_0061

Po izkušnjah iz preteklih let zgolj plastična pogosto mreža ni dovolj.
Pametne srne jo znajo privzdigniti in odstraniti toliko, da pridejo do sladkega mladega lubja in vršičkov.
Zdaj se kaj takega ne bo več zgodilo.
IMG_0070

6 thoughts on “Kučme iz Lunine dlake za novo posajena drevesca

 1. Pozdravljeni, imamo psičko, ki zelo malo dlak da od sebe, zato sem večjo količino dlak dobila od prijateljev, saj se mi zdi ideja super. Kam točno namestite kučme, na sliki se namreč ne vidi tako dobro? Kako jih pritrdite?
  Hvala za odgovor. Lep pozdrav, Valentina

  • Pozdravljeni, Valentina, žal mi je, ker šele danes odgovarjam na vaše vprašanje. Vsa drevesa imajo okoli sebe plastično mrežo za zaščito pred srnadjo; kepo dlake smo dali na vrh drevesa, znotraj plastične mreže. Tako je ostala lepo na svojem mestu. Lp, Bojca

   • Hvala za odgovor, Bojca. Torej se dlake pritrdijo kar na mrežo ali na vejice drevesa? Naj bodo kučmice vse leto ali samo določeno obdobje? Nam jih je vse odpihnilo … Bo verjetno potrebno znova izprostiti dlako pri prijateljih. Lep pozdrav, Valentina

   • Ja, dlake sem zatlačila v mrežico, na vrh drevesca. Za v kurnik (proti kuni) damo pasjo dlako v staro najlonko, ali pa kar takšno zatlačimo v špranje med deske. Srne so nore na zelenjavo vse leto – na drevesa pa bolj pozimi in spomladi, ko še ni domačega fižola in solate :). Potem počasi odnehajo in ne grizljajo več mladih dreves. Mogoče bi lahko za dlako rekli tudi v kakšnem pasjem salonu, gotovo je imajo na pretek.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.