Kaparji: z orhideje v večna lovišča

Homeopatija me je obsedla, priznam.
4 mičkene globule, živahne in urne, da je treba dobro pazit, ker bi rade pobegnile
v nepovrat z dlani, za 1 l vode …
Kot majhen čudež se mi zdi, ko z na videz nedolžno, absolutno čisto in brezzvezno vodo poškropim bolno bitje, pa se nato pred mojimi očmi v nekaj dneh odvije ozdravljenje.
In to ne da bi za delo rabila masko, rokavice, dobro zračen prostor … ne, zdravim jih lahko kar na pisalni mizi, brez vsake zaščite, brez fitofarmacevtskega izpita, s skodelico kave pol metra stran …

Kaparji so huda nadloga, ki na oni svet spravi ogromno rastlin.
Nekaj dejstev iz Wikipedije:

 • Po 1. svetovni vojni so v Evropo prinesli ameriškega kaparja, ki je v Sloveniji povzročil propad milijonov dreves.
 • Uničujejo sadno drevje, okrasne lesne rastline in sobne rastline.
 • Škodo povzročajo s sesanjem rastlinskih sokov, kar povzroča venenje, in vnašanjem drugih patogenih organizmov (rastlinski virusi, bakterije, glive) v tkivo.
 • Zaradi majhne velikosti jih pogosto opazimo prepozno, šele takrat, ko so povzročili že precej škode.
 • Zatiranje kaparjev z insekticidi je težavno, saj trden oklep samic nudi dobro zaščito pred kemikalijami
 • Učinkovitejše je premazovanje z olji, ki zaduši tudi odrasle samice, vendar se ekonomsko gledano večinoma ne izplača.
 • V ZDA je bilo razširjeno zadimljanje s cianidom*, dokler niso postali kaparji odporni nanj. *Zadimljanje s cianidom? Zakaj ne raje zalivanje ali škropljenje s homeopatijo? Deluje, je poceni, nenevarna in nenasilna … ali pa morda prav zato raje s strupom (ker ne deluje, je drag, nevaren in nasilen).

Operacija uspela, pacient preživel
Predvčerajšnjim, 15. 12.2015, sem začela zdraviti močno bolno orhidejo, ki so jo napadli kaparji. O tem sem pisala v eni od prejšnjih objav, TUKAJ.
Enkrat dnevno sem orhidejo poškropila s homeopatskim pripravkom za rastline (4 globule Petroleum C30 sem stopila v 1 l vode).

Zdravljenje bo trajalo 4 dni, danes je šele tretji dan. A že danes so vsi kaparji odleteli v večna lovišča: suhi in mrtvi ob najmanjšem dotiku popadajo z listov. Najmočneje poškodovani list (na srednji od fotografij) se bo sicer težko ohranil, a je orhideja zagotovo zmagala nad paraziti, ki so jo zajedali.

Za krepitev in čim hitrejše okrevanje po končanem zdravljenju za orhideje priporočajo Carbo vegetabilis 30C, a ker je carbo vegetabilis le latinsko ime za rastlinsko biooglje, sem ji dodala žlico Biooglja kompleks. Kaj bo s poškodovanim listom? Zaradi njega bi ji lahko dodala še Arnico in Siliceo, a to še vedno lahko. Najprej obogateno biooglje; tudi preveč dobrega ni dobro. Se ne mudi tako zelo … iz najhujšega je zlezla, za homeopatijo pa tako ali tako ni nikoli prepozno.

IMG_0487
P.S.: VABILO NA PREDAVANJE

Pojutrišnjem, v soboto, 17.12.2015, ob 16. uri v Prodajalni Nektar v Leskovcu pri Krškem.
Na vabilo gospe Jožike Danijele Veličevič bom govorila o biooglju in homeopatiji za rastline in množici drugih stvari, ki zanimajo ekološke vrtnarje.
Toplo vabljeni!

Še podatki za na pot: http://zemljevid.najdi.si/zemljevid/podjetje/6850600000/jozika-danijela-velicevic-sp

P.S. Vstopnine ni. Ker je število mest omejeno, prosim, sporočite, da pridete, na telefon: 031 441 232

IMG_0488

2 thoughts on “Kaparji: z orhideje v večna lovišča

 1. Bravo zate, Bojca, in bravo za homeopatijo. Saj vem, da ni nič vezano na orhideje in kaparje, a vseeno sem včeraj, ko sem poslušala in brala o naših čebelarjih in njihovi uporabi že zdavnaj prepovedanih insekticidov in pesticidov
  (http://www.siol.net/novice/zdravje/2015/12/ukc_previdno_pri_slovenskem_medu.aspx)
  takoj pomislila na te drobne pikice z neverjetno močjo delovanja tako pri ljudeh, kot pri živalih in rastlinah. Sem skoraj prepričana, da tudi za varozo obstaja naravna, nestrupena rešitev.

  Želim prijeten konec tedna.

  • Hvala, da si se spomnila še na čebelice. Tudi zanje obstajajo homeopatski pripravki ali remedije, kot jim nekateri rečejo. O varoji sem letos prebrala nekaj virov, in malo tudi že pisala tukaj na blogu. Dala si mi iztočnico – ker si me spomnila, da o paščipalcu še nisem pisala :). Bom :). Letos sem kupila svoj prvi panj (nakladni) in čebeljo družino in prvič v živo opazovala, s čim vse se morajo čebele spopasti, da nam lahko dajo tistih nekaj kozarcev medu. Zato samo kapo dol pred njimi … “Zdravila” sem jih le s homeopatijo, z ničemer drugim. Zdaj držimo pesti, da bosta panja tudi spomladi živahna in močna. Tudi jaz ti želim lep konec tedna, s čim več sonca.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.