Koga se bojijo neustrašni afriški sloni?

bees-1

Genialno, kakšna fantastična rešitev :).

Zgodba gre takole:
Afriški sloni med tamkajšnjimi kmeti niso priljubljeni, ker niso niti približno pokorni in ubogljivi kot tisti v ljubljanskem živalskem vrtu. Afriški sloni niti pod razno ne priznajo človeku status krone stvarstva, gospodarja vsega živega na planetu Zemlja, pač pa mu z največjim veseljem potacajo pridelke. Če si kdo slučajno dovoli jih pri tem okregat in nagnat, se vrnejo s prijatelji in sorodniki in predrznežu malo zasolijo življenje. Če mu ga po njihovem obisku sploh še kaj ostane. Spopadi se ne končajo lepo – smrt je na obeh straneh zelo pogosta – tako na slonji, kot na človeški strani.

Ograje okoli polj za zaščito pridelka ne pridejo v poštev. Prvič zato, ker so sloni zelo veliki in zelo močni in bi jih težko zadržali z ograjo. Razen s kakšno zelo visoko, močno … skratka drago. Takšne si pa lastniki tistih nekaj polj ne morejo privoščiti. Streljati slone zato, ker ti potacajo polje koruze, se pa menda tudi ne sme. Saj že tako izumirajo.

Na videz nerešljiv problem. Kar pa ne ublaži nemočnega besa, ki ga občuti afriški kmet, ko mu slon že petič zapored potaca polje zelja. Ko te kot visoka plima preplavi obup – vsak pravoveren slovenski vrtičkar, ki je vsaj enkrat v svojem življenju navsezgodaj zjutraj zagledal od rdečih polžev opustošeno gredo solate, se s tem občutkom zlahka poistoveti.

In potem je zoologinja Lucy King pogruntala rešitev: sloni se bojijo čebel. Ne miši, kar smo se naučili iz pravljic, na smrt se bojijo čebel, ker če jih čebela piči v njihov mehak in strašno občutljiv trobec, je bolečina neznosna in z ničemer je ne morejo omiliti. Že samo rahel bzzzz je dovolj, da jih požene v paničen dir.

Leta 2009 so idejo preizkusili tako, da so okoli polj na vsakih 10 m postavili panj s čebelami. Kmalu je iz poskusa nastal projekt The Elephant and Bees Project. Čebelje ograje so sedaj postavljene že v Keniji, Botsvani, Mozambiku, Tanzaniji, Ugandi in na Šri Lanki. Sloni se poslej teh polj na daleč izogibajo, ljudje in njihovi pridelki so zdaj zaščiteni, pa še med imajo.

Prava salomonska rešitev :).

Originalen članek lahko preberete tukaj: Beehive Fences in East Africa Protect Farms from Elephants

bees-2

2 thoughts on “Koga se bojijo neustrašni afriški sloni?

  1. Bojca, živijo. Hvala za gornji članek. Prebrala sem ga z zanimanjem in na glas, tako da so še drugi lahko slišali za to lepo, prijazno in koristno rešitev. Seveda razumem kmete, da so se jezili in verjetno bili že kar obupani nad pridelki, ki so izginjali pod težkimi nogami teh čudovitih živali. Razumem pa tudi slone. Verjamem, da nočejo nikomur škodovati, oni le živijo kot pač živijo sloni. To je njihova narava. In zato lahko rečem le bravo za panje. Včasih potrebujemo res brezizhoden položaj, da se potrudimo in najdemo rešitve, ki jih sicer nikoli ne bi in ki obogatijo naše življenje in prinesejo mnogo dobrega skupnosti v kateri živimo. Verjamem, da so v mnogih afriških vaseh zdaj hvaležni ne le Lucy, ampak tudi slonom, saj brez njih panjev in medu ne bi bilo. Kar je videti na prvi pogled kot prekletstvo, se velikokrat izkaže za blagoslov.

    • Živjo, Tanja! Hvala, zelo sem vesela tvojega komentarja. Ja, drži, povsem res je, kar si napisala. Če se postavimo v čevlje kogarkoli, zlahka dojamemo logiko, ki ga žene. Kmete žene želja, zaščitit v potu pridelane pridelke, slone pa odločenost potepat se, kjer se jim zdi, in pomalicat, kar se jim zdi … oboji imajo prav. Tako kot naši kmetje. Zelo rada imam krokarje, čisto nekaj posebnega so, ampak razumem tudi sadjarja, ki bemti čeznje, ko se mu v jatah zgrinjajo na sadno drevje in lomijo njegove veje. Zgodba iz Afrike je poučna in spodbudna, in daje mislit: a lahko takšno salomonsko rešitev najdemo za slovenske srne, voluharje, krokarje, sršene? Za vsak zakaj je tudi zato in tako, gotovo obstaja rešitev, ki ne ubija in ne zastruplja okolja s kemikalijami. In drži tudi to, da je v vsakem prekletstvu največkrat skrit blagoslov, samo odkriti ga je treba.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s