5 tibetanskih vaj za pomladitev

Pet tibetanskih vaj že tisočletja izvajajo tibetanski menihi. So del njihove tradicije. Z vajami in zdravo prehrano menihi ohranjajo energijo, moč in vitalnost ter upočasnijo proces staranja.

Čeprav izgledajo preprosto, je njihovo delovanje kompleksno, učinki pa intenzivni. Tibetanske vaje pomlajevanja vračajo vitalnost in življenjsko energijo, telo pa postaja vse bolj zdravo ter gibljivo.

Vaje pomagajo vsakomur, ki jih izvaja redno, da upočasni proces staranja in privabi v svoje življenje zdravje in zadovoljstvo. Leta in fizično stanje niso pomembna, vaditi lahko začnemo kadarkoli.

Skrivnost vaj je v tem, da vsaka od njih pospeši vrtenje čaker. Ob rojstvu je naša vitalna energija najvišja, vrtenje čaker je enakomerno in hitro. S staranjem in boleznijo se začne vrtenje čaker upočasnjevati, postane neenakomerno, dokler se v trenutku smrti povsem ne zaustavi. Z vajami povzročimo, da se čakre začnejo vrteti hitreje in bolj enakomerno, s tem pa pomladimo telo. Izgubimo odvečno telesno težo, imamo več energije, bolj smo zadovoljni, uravnovešeni in močni. Človek s pomočjo vaj postane tako fizično kot psihično močnejši in stabilnejši.

Meditation On Water And Stone

Vir: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=115743&picture=meditation-on-water-and-stone

Kako začeti

· Za vaje potrebujete udobna oblačila in podlago (velika zložena brisača ali odeja, podlaga iz pene). Bolje, kot v zaprtem prostoru, jih je izvajati na svežem zraku.

· Za izvajanje vaj boste, ko se jih boste naučili, vsako jutro potrebovali manj kot 10 minut. Na začetku si zanje vzemite vsaj pol ure, ker se boste vaj šele učili.

· Med izvajanjem vaj smo obrnjeni v smeri vzhoda.

· Vaje izvajajte zjutraj, takoj, ko se zbudite. Če to nikakor ne gre, jih izvajajte zvečer. Bolje je, da jih izvajate zvečer, kot nikoli.

· Vaje izvajajte na tešče ali (če popoldan ali zvečer) najmanj eno uro po jedi.

· Pred vajami popijte kozarec ali dva mlačne vode, v katero lahko stisnete malo limoninega soka, kar je dobro za razstrupljanje telesa in hidratacijo organizma.

· Če vam ustreza, si za spremljavo zavrtite klasično ali kakšno drugo umirjeno glasbo.

· Prvi teden izvajajte vsako vajo trikrat (lahko tudi 5-krat, če zmorete), drugi petkrat (oziroma 7-krat) in tako naprej do 21-krat. Ko boste vadili 21 dni zaporedoma, se vam zjutraj nanje ne bo več treba spomniti – postale bodo navada, brez katere ne boste mogli začeti dneva.

· Če vaj dva ali več dni ne delate, začnite ponovno s tremi ponovitvami in postopoma povečujte število dnevnih ponovitev.

· Vsako vajo izvajajte samo do točke, ko postane izvajanje neprijetno, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično.

· Dihajte globoko v enakomernem ritmu s prsnim košem.

· Poslušajte svoje telo in število izvajanj uskladite s svojimi sposobnostmi. Sčasoma postanejo vaje del vsakdana, izvedba pa lahkotna in prijetna. Ko jih boste povsem osvojili, boste zanje porabili slabih 10 minut.

spin09.jpg 1. Vaja – vrtenje (Um – Energija)

S to vajo pospešimo pretok energije v telesu. Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala v širini bokov, dlani obrnjene v tla. Zavrtimo se v smeri urinega kazalca. Ne vrtite se v nasprotni smeri in ne pretiravajte z vrtenjem. Glavo vedno obrnemo čim hitreje in ves čas pogled usmerjamo v isto točko pred sabo, da preprečimo vrtoglavico in neravnotežje (spomnite se na baletnike).

2. vaja (Vrat – Zemlja)

Ležimo na hrbtu, stegnemo roke ob telesu in dlani položimo poleg nog na tla. Noge so stegnjene. Vdihnemo, hkrati dvignemo noge do kota 90 stopinj (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čim bolj približamo prsnemu košu. Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo nazaj v začetni položaj.

3. vaja (Prsi – Zrak)

Klečimo na tleh s spodviti prsti na nogah, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na zadnjico. Med vdihom počasi upognemo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj. Zadržimo dih. Med izdihom počasi položimo glavo na prsi. Pri nagibu nazaj moramo biti pozorni, da ne povzročimo prevelikega pritiska v ledvenem predelu. 

4. vaja (Želodec – Voda)

Sedimo na tleh, stopala so v širini bokov, dlani na tleh ob stegnih, glava na prsih, hrbtenica zravnana. Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo nazaj in napravimo most. Za trenutek zadržimo dih, potem pa se med izdihom usedemo v prvotni položaj.

5. vaja (Korak – Ogenj)

Vajo pričnemo na vseh štirih. Iztegnemo nogi in telo spustimo v lok, naslonjeni na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah. Med vdihom izvedemo piramido, ko se opremo na roke in noge, pete potisnemo proti tlem in visoko dvignemo medenico ter naslonimo glavo na prsi in zadržimo dih. Med izdihom se spustimo nazaj v lok in glavo potisnemo čim bolj nazaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.