Biooglje – super, a le če je brez strupov in težkih kovin!

Zakaj? Ker boste sicer z njim na svoj vrt vnesli strupe in težke kovine, ki jih boste potem vi, vaši otroci in vnuki, pojedli.

Ni vseeno, iz česa biooglje je. Prav tako kot ni vseeno, iz česa je npr. gnojilo za vaš vrt – ali iz kurjekov s kurje farme, kjer piščance pitajo z nezdravo piščančjo “hitro prehrano” zelo vprašljive kakovosti, ali iz kurjekov piščancev, ki se pasejo v naravi. Ste že kdaj pomislili na to? Podatek o tem bi moral biti dostopen kupcu. Če ni, je dostikrat v ozadju nekaj zelo narobe. In nekdo ne bi rad, da bi vi vedeli za to.

Vir_ https://en.wikipedia.org/wiki/Biochar

Enako kot za biooglje velja za alge klorela, ki nase zelo močno vežejo strupe, predvsem težke kovine. Če med rastjo niso bile v čistem okolju, se že med rastjo napolnijo s strupi. Ljudje, ki jih zaužijejo z namenom, da bi se znebili težkih kovin, cilja seveda ne bodo nikoli dosegli. Ravno nasprotno, še bolj zastrupljeni bodo. Enako se bo zgodilo z zemljo, če boste vanjo dodali biooglje iz neznanih ali zastrupljenih virov. Za biooglje velja povsem enako, kot za vse snovi, ki so zelo aktivne in nase z veseljem vežejo strupe, vključno s težkimi kovinami: odlično je, če je čisto, zelo slabo, če ni. Ker boste namesto kakovosti v vrt in vase dobili strupe.

Slaba stran je ta: če v prst dodamo biooglje, ki je bilo narejeno iz vprašljivih, s strupi onesnaženih snovi, bomo v prst dodali tudi te. In ker se biooglje zelo počasi razgrajuje, bodo ostale tudi strupi z njim pri nas. naslednjih 1000 let, oziroma še dlje (odvisno od vrste težkih kovin).

Zato je tako pomembno, iz česa je bilo biooglje v prvi vrsti narejeno.

Z idejo o biooglju in kaj vse dobrega prinese, se seznanja čedalje več ljudi. To je super, a v tem se skriva tudi zanka.

Prav zaradi čedalje bolj razširjene ideje se širi krog ponudnikov. Nekateri ponujajo biooglje, pripravljeno iz biomase neznanega izvora, spet drugi iz odplak, ki jih prestrežejo čistilne naprave.

Prodajalec mora vedeti, kaj je v njegovem izdelku, pa naj gre za biooglje, za klorelo, ali za katerikoli drug izdelek, ki je lahko vir strupov, še zlasti težkih kovin (ki so izjemno nevarne, ker uničujejo živčevje, vključno z možgani). Ker je od tega neposredno odvisno zdravje zemlje in človeka.

Izdelki z bioogljem GroChar, ki jih proizvaja podjetje Carbon Gold, so zanesljivo varni. Imajo ekološki certifikat Soil Association Certificate.

4 thoughts on “Biooglje – super, a le če je brez strupov in težkih kovin!

  1. Ja sm gledu enkrat debato o tem in v evropi še ne obstaja veljaven certifikat, ker enostavno to področje še ni urejeno, pa verjetn še neki časa ne bo, tk da ta certifikat ni usklajen z evropsko zakonodajo ker enostavno ta ne obstaja. Je pa res da se tu veliki dnarji sučejo in so z tem povezani interesi. Koliko je pa težkih kovin že v zemlji bi pa vedl če daš zemljo vzorčit. Konoplja baje zemljo očisti težkih kovin. Da pa bi tile tvoji vzorčil prav vse pa tud kr ni za verjet, ker to ni možno. Verjetn enkrat na let par vzorcev in to je to.

    • Pozdravljen, Stanko, Soil Certificate Association je najstarejša angleška ustanova za ekološko certificiranje. Vem, da ne dajo svojega certifikata kar na počez. Drugo pa je, da poznam tudi proizvodno verigo in vire biooglja, ki je v izdelkih Gajinega vrta. Zato si ga upam priporočati kot dober izdelek. Imaš prav, več ko bo reklame okoli biooglja, več bo ponudnikov in več bo vprašljivih izdelkov. Dobro je, da kupci to že sedaj vedo.

  2. Jaz se čist strinjam z vami, imam pa eno znanko, ki je hotela ekološko kmetovat, če mene vprašaš je bolj oddaljena od civilizacije in industrije kot pa vi na Zaplani, test zemlje pa je pokazal povsem katastrofalno onesnaženje z težkimi kovinami, rekli so kot da bi tam stala tiskarna al pa kakšna lakirnica, ne morš verjet. Kot tudi ne da je Kočevski Rog kot naš največji pragozd, v bistvu nedokanjena narava onesnažen k velemesto al pa bolj, ja po zraku pride marsikaj, proti temu pa ni rešitve.

    • Vem, Stanko, se popolnoma strinjam z vami. Bolj smo onesnaženi, kot si predstavljamo. Ljudje vidimo lepo kmetijo, gozd, polje, travnik, kaj je v zemlji, pa seveda ne. To pokaže šele analiza. zato je treba biti previden tudi ko kupujemo – lahko da so prejšnji lastniki uporabljali strupe, ki bodo zastrupljali nas in naše otroke (pa stranke, če jih bomo imeli :) še desetletja dolgo. V starih sadovnjakih so tla velikokrat polna arzena, z vinogradi je še veliko slabše (bumefekt). In potem je seveda odločitev: ali bomo tudi mi svinjali tako kot so tisti pred nami ali ob nas, ali pa se bomo odločili za drugačno pot.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.