Dva kmeta, kravji sejem in krota

Včeraj sem se spomnila mojih starih staršev (možgani imajo pač svoja pota, včasih ni čisto jasno, od kod in kam korakajo; nekaj je pa mogoče k spominjanju prispevalo dejstvo, da je imela moja stara mama 10.9. rojstni dan  :). Potem so se možgani zapeljali naprej do zgodbe, ki dobro opiše, kam lahko pripelje človeški pohlep in nevoščljivost. Povedala sem jo sogovorniku, ki je rekel – te pa še nisem slišal, pa jih dosti poznam. Mogoče bi jo pa zapisala. In sem.

Moj stari ata Mirko je bil sodnik na Celjskem sodišču, menda pravičen in dober. Poleg tega, da je bil sodnik, je zelo rad hodil v hribe in pisal – pesmice, kratke zgodbe in humoreske (v katerih si je dal duška, kot si ga sicer ni upal privoščit, in se okoli ovinka pohecal iz moje stare mame, ki je bila zelo fina gospa stare šole in samostanske vzgoje; med drugim se je vztrajno in neuspešno trudila, da bi mene razbojniško dete zložila v poklončke pred njenimi obiski, drugimi podobnimi finimi gospemi).

Kaj je delal na sodišču, nisem nikoli videla v živo. Domov je s sabo nosil rjavo aktovko, polno papirjev, in zaradi te aktovke in tega kar je bilo v njej, je moral biti v stanovanju stare mame popoldan mir, da bi še miško slišal. Mir je moral biti tudi zato, ker je po kosilu najprej šel malo spat. Ko so pa po večerji spisi odpotovali nazaj v aktovko, je bilo v stanovanju lahko spet malo več kravala … in pripovedovanja zgodb. Od vseh je najraje povedal tisto o Dveh kmetih, ki sta na semenj gnala kravi, domov grede pa srečala kroto.

IMG_1449

Takole gre: Dva kmeta sta šla, vsak s svojo kravo, na sejem, da bi ju prodala. Na sejmu je bil eden uspešen, drug pa ne. Zvečer sta se vračala domov, vsak s svojim bremenom: prvi s sladkim (poln mošnjiček denarja), drugi s težkim (neprodano kravo). Takole hodita, zatopljena vsak v svoje misli, prvi ima prijetne, drugi dosti manj – kaj bo rekla žena, ko se bo namesto z denarjem domov vrnil s kravo? Zvečerilo se je že in pot so zatemnile sence. Nenadoma na sredi poti zagledata teman kup. Počasi se približata in v njem prepoznata – veliko kroto. Res je bila velika, da sta se kar ustavila in se čudila nad njeno velikostjo. Pa se med ogledovanjem domisli kmet z neprodano kravo, kako bi doma namesto krega od žene požel občudovanje: Ti, pravi sopotniku, a bi se šel nekaj stavit?
Ja, kaj pa?
No, poglej … takole mislim … če poješ tole kroto, ti dam svojo kravo … in če ne, mi ti daš svoj denar. Prav?

Kmet z denarjem je najprej pogledal svoj mošnjiček, potem pa si zamislil, kako bi šele njegova žena pogledala in kako zelo bi ga pohvalila, če bi domov prišel ne le z denarjem, pač pa poleg njega še s kravo! Kako bi ga občudovala! In se je strinjal … sedel je poleg krote in se je lotil. Mučil se je, jo goltal, se trudil s koščki … in tako nekako prilezel do polovice. Kmet s kravo ga je gledal, in se počutil čedalje bolj negotovega … kaj pa, če mu uspe? Kaj bo rekel ženi, če pride domov čisto praznih rok, brez krave in tudi brez denarja? Grozota! Ko je opazil, da se je kmetu z denarjem proti polovici pospravljene krote pojedina čedalje bolj upirala in ustavljala, mu je rekel: Glej, a ti ne gre več …
In kmet z denarjem je rekel: Ja, pa res ni tako lahko …
Pa je kmet s kravo rekel: No ja, te čisto razumem, že videti je nagravžna, kakšen mora imeti šele okus … kaj pa če bi ti zdaj odnehal, pa bom jaz do konca … potem pa nihče od naju ne bo drugemu nič dolžan?
Ja, velja, se je strinjal drugi.
In sta bila zmenjena. Kmet s kavo je kroto z muko a vztrajno pospravil do konca. In spet sta se lotila poti domov. Tako lepo nekaj časa tiho potujeta, potem pa se eden od njiju nenadoma spomni in reče: Ti, ja zakaj sva pa midva sploh pojedla tisto ubogo kroto?
In drugi pravi: Pojma nimam. Tega pa res ne vem.

In nauk? Pohlep je tako huda sila, da zaradi nje še pol krote požreš :).

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.