Homeopatija za zdravljenje rastlin + biooglje = eko revolucija

Stvari se praviloma zgodijo same od sebe. Naključij ni, samo zdijo se taka. Potem, kasneje, človek pogleda nazaj in vidi logično sosledje dogodkov, uvidi, da drugače ni moglo biti … tudi če se upira, blokira, zaustavi tok dogajanja, ga tok, ki je edino pravi, pravičen, pravilen, prej ali slej odplavi v pravo smer. Prava smer je vedno tista, ki je namenjena, in v kateri se vse zgodi tako, kot se edino lahko in mora, v tem, najboljšem od vseh možnih svetov. Zato naključij ni, vse je logično. Ampak logiko običajno vidimo šele kasneje, ko pogledamo nazaj … in takrat nastane tisti “aha” moment. Moje letošnje leto je kar celo tako, polno aha momentov. In s pričakovanjem čakam, kdaj bo prišel naslednji “aha!” :).

OK, dovolj nakladanja … ;). Hotela sem povedat, da imam novo strast. Brez skrbi, ni filozofiranje, ampak homeopatija za zdravljenje rastlin ali agrohomeopatija.  Homeopatija za rastline je stranski poganjek homeopatije in meni neznansko blizu. Zadnjih nekaj let sem se učila o celostnem pogledu na človekovo zdravje (poleg vsega ostalega, kar sem počela v Gajinem vrtu in permakulturi) – in homeopatija za rastline je logično nadaljevanje. Samo da ne gre za bitja na dveh nogah in dlakami na vrhu glave, ampak za zelena bitja s koreninami. Princip je isti: bolezni so zgolj simptomi, odkriti je treba pravi vzrok. To je zabavno, ker si lahko pri odkrivanju neke vrste detektiv – v katerem grmu tiči zajec? Nagrada pa je velika, trdno in logično zdravje, ravnovesje v takem ali drugačnem bitju.

WP_20150814_008

Letos sem nabavila dve od redkih knjig, ki obravnavajo to temo. In se lotila branja in poskušanja. Področje je obsežno, počasi se prebijam in učim. Najprej smo preskusili globule za polže (Helix Tosta D6), potem smo zdravili (in ga še) prijateljev vinograd, uspešno zatrli uši, ki so žrle visok fižol v Leskovcu pri Krškem, pozdravili paradižnike, ki jih napada plesen, zdaj je pomoči potrebna 15 let stara kutina … in tako naprej. Ganljivo je, kako zelo imamo ljudje radi svoje rastline. Se sliši utrgano? Če imate zelene prste in srce, veste o čem govorim.

Biooglje je logično povezano s homeopatijo za rastline – prvo krepi in zato ohranja zdravje od spodaj, druga pa ščiti in zdravi od zgoraj. Oboje me privlači iz preprostega razloga: rdeča nit je pri obeh ista – holističen, celosten pogled na bitje, takšno ali drugačno, na ravnovesje v njem, ali odsotnost le-tega, ki se kaže v simptomih, ki jim rečemo bolezen.

Toliko na kratko, zakaj ima ta objava tak naslov. Oba, biooglje in homeopatija za rastline sta za nas, zahodnjake, precej novi področji (Indijci homeopatijo za rastline obvladajo že zelo dolgo); revoluciji, ki sta se pojavili šele v prvih letih prejšnjega desetletja. Oba temeljita na logiki – in kar je res, je logično. In kar je logično, je res :).

Advertisements

5 thoughts on “Homeopatija za zdravljenje rastlin + biooglje = eko revolucija

  1. ojla Bojca,

    sem videla tvoj članek v reviji. Lepo napredujete. lpt

    Od: “Permakultura za telebane” Za: “tatjana” Poslano: Petek, 14. Avgust 2015 11:20:00 Zadeva: [New post] Homeopatija za zdravljenje rastlin + biooglje = eko revolucija

    WordPress.com Bojca Januš posted: “Stvari se praviloma zgodijo same od sebe. Naključij ni, samo zdijo se taka. Potem, kasneje, človek pogleda nazaj in vidi logično sosledje dogodkov, uvidi, da drugače ni moglo biti … tudi če se upira, blokira, zaustavi tok dogajanja, ga tok, ki je edino “

    • Drži, končno se premika tudi pri nas in alternativa ni več tak bavbav in hokus pokus. Vendar, kolikor vem, niso vsa homeopatska zdravila, ki so za ljudi, tudi za rastline. Nekatera se pokrivajo (npr. Arnica – včeraj sem nesrečno stopila in nalomila kosti v narti, zdravila si bom sama z Arnico; enako bi pripravek iz Arnice uporabila tudi pri polomljeni ali od toče poškodovani rastlini). Helix Tosta, ki odvrača polže od solate, pa ni za ljudi (saj nas polži vsaj zaenkrat nimajo namena snesti … :). Homeopatski pripravki Homeoplant, ki jih lahko naročite v spletni trgovini Gajin vrt, pa so namenjeni posebej rastlinam in njihovim tegobam.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s