Kaj se bolj splača

V soboto sem bila na novi eko tržnici v Stražišču pri Kranju. Na žalost nimam čisto nobenih fotografij … zmanjkalo časa, preveč se je bilo treba pogovarjat. Tržnica bo poslej vsak drugi petek v mesecu, od 17. ure dalje. Z veseljem bom tudi jaz tam, s stvarmi iz Gajinega vrta. Srečala sem veliko pozitivnih, prijaznih ljudi – in mojo Tatjano Muraja Oblak, ki je vso zadevo organizirala skupaj z Matjažem Jeralo in ostalimi iz društva Sorško polje.

Pogovarjali smo se marsikaj. In kot pravi Gorenjci tudi to, kaj se res splača. Gorenjce zdaj že kar dobro poznam. Tisti pregovorni vici o tem, da so škrti, držijo – pod pogojem, da vemo, kaj izraz škrtost v primeru Gorenjcev pravzaprav pomeni. Če je škrt tisti človek, ki ne meče denarja za plastične in instantne neumnosti, ki se potem valjajo po hiši in prej ali slej končajo v smeteh, pač pa kupuje premišljeno, kakovostne izdelke, ki mu  služijo dolgo časa in so mu v veselje, ko jih pogleda in uporabi, potem ja, drži – Gorenjci so škrti :). In z veseljem priznam, ne glede na štajerske korenine, notranjski dom in čedalje pogostejši abonma na Gorenjskem – sem že, ni se mi treba šele učiti za Gorenjko.

WP_20150411_002

Iz firbca in ker me zabava primerjat stvari, sem ugotavljala, kaj se bolj splača nabavit: ali Kompost z bioogljem za presajanje UNI, ali trenutno najbolj oglaševano organsko prst.

Cena za 20 l Komposta z bioogljem za presajanje UNI je 13,95 €. Ker gre za kompost, ki je živ (v njem je poleg biooglja z mikroorganizmi še glistina, mikorizne glive, alge, rastlinska hranila in kokosova vlakna), dodatkov ne potrebuje; odličen je tak kot je – še razredčiti ga moramo. Mešamo ga z izčrpano zemljo v razmerju 1:3 (1 del komposta na 3 dele zemlje). Iz 20 l tako dobimo 80 l žive, močne, hranljive prsti, ki jo lahko takoj uporabimo.

DSCF0351

Iz paketa organske zemlje, ki je težak 3 kg, dobimo 50 l prsti. Cena je 8,59 € – kar je, če preračunamo na liter, približno enako kot stane Kompost z bioogljem za presajanje. Vendar je ta zemlja, pa čeprav naj bi bila organska, mrtva – zato brez dodatkov (različnih gnojil) v njej ne bo zrastlo nič omembe vrednega. Dodatke moramo dodajati še vso sezono – ker v osnovi ni ničesar. Torej je konec koncev dražja, lahko kar krepko dražja – če v njej npr. posejemo domače seme paradižnika, ki smo ga skrbno hranili, potem pa zapravili s sejanjem v mrtvo prst (to zgodbo sem iz prve roke izvedela v Stražišču).

Mimogrede, opazila sem, da ljudje ob presajanju ločnic in korit staro zemljo zavržejo. To nima nobenega smisla, razen če so v njej bolezni – izčrpana zemlja ni smet, le obuditi in okrepiti jo je treba, v njej je še vedno življenje, le manj ga je. Okrepimo jo s kompostom. Zemlja je preveč dragocena, da bi končala na deponijah s smetmi.

WP_20150411_004

One thought on “Kaj se bolj splača

  1. Tole je pa čista resnica. Organska zemlja (ki jo, mimogrede, uvažajo iz Šrilanke) pač ni vredna svojega imena in denarja, ne glede na to, kakšno reklamo zanjo delajo. Pri nas v tej zemlji tiste redke sadke, ki so preživele, ne uspevajo nič boljše kot v domači mešanici vrtne zemlje in komposta.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.