Na kaj pazimo, ko vzgajamo sadike iz semen

 Lastne sadike je seveda smiselno vzgajat, ne le zato, ker je to zabavno. Prihranimo kak evro, pa še za otroke je zanimivo. In na vrtu lažje prepoznamo sadiko cukete, če se že ravno sama zaseje. Še vedno me vsakič znova naduši in nasmeje, ko se iz semena zbudi najprej kalček, potem pa ta zraste v novo rastlino. Tele buče tu spodaj so hokaidke; seme mi je dala mama, pobrala ga je iz kupljene buče. Za takšno seme nikoli ne veš, kako zelo živo je. Poskus je bil res strel na slepo. Pa tudi zadetek v polno :).

055

 Vzgoja sadik iz semen se lahko hitro klavrno konča. Mlade rastlinice poženejo (ali pač tudi ne, če je seme slabo, poškodovano ali mrtvo), potem nekaj časa rastejo, nakar kar naenkrat ovenijo ali splesnijo ali pa samo popadajo po tleh (to je tako imenovana padavica sejančkov; nima veze z epilepsijo, je pa veliko bolj usodna za mlade organizme).

050

Največkrat so vrtnarji neučakani. Ne preverijo, kako dolgo bo seme klilo, koliko časa traja, da bo sadika godna za na vrt … Če sejemo prezgodaj, se bo mlada sadika do odhoda ven utrudila do te mere, da bo oslabela ali celo propadla – če ne notri, pa kasneje zunaj. Zato pretiravanje, hitenje čez vsako mero, nima nobenega smisla. Prepozni pa tudi ne smemo biti. Maja posejana paprika v naših razmerah ne bo obrodila.

051Osnovna pravila so tale:

 • Sejemo pravočasno (kar pomeni dobesedno takole: niti prepozno, niti prezgodaj).
 • Do vzklitja rabi seme predvsem toploto, po vzklitju pa manj toplote, pa zato veliko svetlobe, ker se bo sicer sejanček pretegnil (drugače je za svetlokalilke, te za vzklitje potrebujejo svetlobo – zato npr korenčka ne sejemo globoko, lahko ga raztrosimo kar po površju, zaščitimo pa z zelo redko zastirko).
 • Po vzklitju sejančke prestavimo v hladen in svetel prostor. Skozi stekleno okno prihaja manj svetlobe (steklo ga zavira), pomagamo si lahko z lučjo ali odsevniki (bom posebej pisala, kako jih sami naredimo).
 • Posodo s semeni do vzklitja pokrijemo s prozorno folijo, ki jo po vzklitju odstranimo (zadržuje vlago).
 • Enakomerno in blago rosimo, da je prst ves čas enakomerno vlažna (ne pa mokra).
 • Rastline marsikaj prenesejo, veliko neumnosti tolerirajo – samo šokov ne tako zlahka. Zato je eden od najbolj kritičnih trenutkov v življenju sadik presajanje.
 • Seme se pred setvijo splača namočit (zakaj – preberite TUKAJ).
 • Bolj, ko je prst polna hranil, prej bo seme pognalo.
 • Prst za seme mora biti zračna, rahla, ker seme potrebuje kisik za vzklitje. V zbiti ne bo nič zrastlo … pa v preveč namočeni tudi ne, če ne že seme, bodo kasneje zgnili sejančki.
 • Posodice v katerih gojimo sadike morajo obvezno imeti luknjice za odvodnjavanje.
 • Od trenutka, ko se zbudi, je mladi sejanček na milost in nemilost izpostavljen bakterijam in glivam. Pomaga obogateno biooglje, ki mlade organizme razkuži in jim hkrati doda hranila.
 • O posodah, v katerih lahko gojimo sadike, bom tudi še pisala. Porabimo marsikaj, kar se nam valja doma, v kleti, kuhinji, na terasi … Še najslabše je kupiti, včasih pa je le treba. Odvodnjavanje mora biti, pa posodice za sadike ne smejo biti premajhne.
 • Mala semena sejemo po tri skupaj, velika pa po eno v posodico. Postavimo jih na pladnje, da nam ni treba skrbeti za mizo in tla.
 • Prst za vzgojo sadik pred sejanjem rahlo potlačimo s prsti in tako odstranimo zračne žepke. Nato na prst dodamo seme, na koncu pa potresemo vse skupaj z novo tanko plastjo prsti. Seme bi moralo biti pokrito samo s toliko zemlje, kot je samo dolgo. Potem vse skupaj nežno zalijemo. Odvečna voda bo odtekla skozi luknjice v pladenj. Odlijemo jo. Kasneje lahko zalivamo tako, da nalijemo vodo v pladenj in odvečno čez nekaj časa odlijemo.
 • Voda za zalivanje mora biti postana, sobne temperature, lahko malo mlačna, še najboljša je kapnica.
 • In potem, po vsem tem trudu, sledi pikiranje … zadnje čase je moderno (na srečo tudi smiselno) presajanje s koreninsko grudo.

064  066

067

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s