Slovenija je lepa, ker …

WP_20150101_001

V mesecih po izidu knjige Permakulturni vrt sem kar dosti hodila po slovenskih knjižnicah, predavala o permakulturi in predstavljala knjigo. Bila sem na vseh koncih Slovenije, od Koroške, do Suhe krajine, do Primorske.

To je tisto, kar sem v to zadevo dala jaz. Dobila pa sem nazaj nekaj, kar sem, in nekaj, česar nisem pričakovala. Prvo je bilo veliko zanimivih izkušenj in idej udeležencev predavanja, novi znanci, novi kraji in potrditev, da je Slovenija res čudežno lepa. Drugo pa spoznanje, kako zelo nerealni smo Slovenci v tem, kaj si mislimo o sebi.

Da vam povem, zakaj tako mislim.

Na predavanju v knjižnici v večjem kraju na Koroškem je bil obisk zelo velik, polna dvorana; prišel je celo župan. Po predavanju se je razvila debata, poslušalci so imeli veliko vprašanj, sami so z veseljem povedali svoje mnenje in delili izkušnje. In čisto na koncu, preden sem se, utrujena in zadovoljna, spravila nazaj v avto in na dolgo pot proti domu, sva nekaj besed rekli še z vodjo knjižnice.

Vam bo tole kaj znano? Rekla sem ji “… kako super družba ste, sami pozitivni ljudje, še župan pride na take dogodke, veliko zagnanosti in veselja se je čutilo med ljudmi …”. Ona pa veselo, ampak tudi kar začudeno: “Kaj res? A tako ste nas videli? Pa veste, da je veliko tega, da so ljudje skregani med sabo …”.

Ne bi verjela, če mi ne bi povedala.

Na poti domov sem razmišljala o tem, kako Slovenci vidimo sami sebe in kako nas vidi nekdo, ki pride od nekod malo ven iz našega kroga. Precej drugače, bi rekla. Mogoče smo pa nagnjeni k temu, da premalo vidimo lepo v nas, preveč pa občutimo tisto, kar ni tako zelo lepo. Da smo prehudo samokritični, s tem pa še bolj hranimo tisto, kar nam pri nas ni tako zelo všeč.

Meni so predavanja po knjižnicah dala zaupanje v ljudi in veselje, da živim v tako lepi deželi. Rada bi, da bi vsi lahko občutili več tega in manj slabega.

Zato grem rada, kadar me povabijo; letos bo to najprej 18.2. v Knjižnici Ig, potem se marca začne vsakoletni enomesečni tečaj v BC Naklo, 26.3. je predavanje v Knjižnici Laško, v začetku aprila pa v Turističnem društvu Dobrna, kjer bomo pri šoli naredili še visoko gredo. Kar bo novih izletov, bom sproti napisala na spletni strani http://www.gajinvrt.moonfruit.com in na FB-ju. In upam, da se vsaj nekje tudi vidimo :).

WP_20150101_008

Advertisements

2 thoughts on “Slovenija je lepa, ker …

  1. Ja, različno vidimo enake stvari…, vsake oči imajo svojega malarja… ;)
    A žal pri sebi, doma, pri bližnjih.. prej vidimo slabo kot dobro…

    Vse dobro :)
    P.s.:26-tega si bom pa na koledarju na debelo označ’la… ;)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s