Glineno-kompostne kroglice za drobna semena

Sončen konec tedna sem preživela sredi gozda, z razgledom na skrito dolino v Halozah. Tukajšnji kraji so polni gozdov in posek, kjer rastejo orehi, sadovnjaki z breskvami, jablanami, na pobočjih so terase s trto … kjer je malo več ravnine, so polja koruze in buč, kjer je je pa malo manj, pa večji ali manjši vrtovi z zelenjavo. Veliko je drobnice, ovc in koz. Dežela orehov in jabolk, grozdja in ovčk.

IMG_2870

Kamorkoli pridem, me najbolj zanima, kakšna je zemlja. Zemlja je postala nekakšna obsedenost, ker je od nje odvisno vse, kar živi. Tukaj je veliko težke, glinaste prsti, ki je sicer zoprna, ko jo hočemo obdelati, ampak hkrati odlična podlaga za nastanek res kakovostne žive prsti, ker vsebuje ogromno mineralov, le še veliko organske snovi ji je treba dodati.

Na vrtu v težki prsti bo zelenjava še veliko bolj uspešna, ko bo prst izboljšana. Za takšno prst je visoka greda super rešitev – vendar je treba v zakup vzeti nekaj ur kar težaškega dela. Ampak, počasi … Rome was not built in a day ;)

Glineno zemljo zlahka stisneš v kroglico, kar me je spomnilo na Japonca Masanobo Fukuoka (o njem sem že pisala tukaj) in njegove glinene kroglice s semeni. Zadnjič sem nabavila seme stoletne čebule (a ni fantastično, kako različnih barv, velikosti in oblik so semena – zakaj le? Kaj ima rastlina od tega?) za projekt, ki je trenutno še “v pečici” – trenutno še preverjam, zbiram informacije in delam poskuse. In ker mi je ostalo nekaj semen, sem se odločila, da jih porabim za tale poskus:

Večna čebula v glinenih kroglicah

Njeno seme je spet eno tistih, ki je tako drobno, da ga je težko lepo posejati … priporočeno pa je, da je skupaj po 3-5 rastlinic. Zadeva je prezimno trdna, seje se lahko do novembra, zato bo šla po hitrem postopku v vrtna tla. Itak pa za vsako seme velja, da čez zimo nima kaj delati za toplo pečjo. S toploto ga samo zbegamo, in potem še težje ve, kdaj se je treba zbuditi …

Seme večne čebule je res drobno, smiselno ga je sejati v skupinice po 3 do 5, in v tla lahko gre zdaj. Tako kot vsako seme pa na začetku svoje poti potrebuje dve zadevi: hrano in varnost. Oboje mu bom dodala s kroglicami iz glinene haloške prsti (za varnost) in komposta z bioogljem za vzgojo sadik (za malico). Preprosto, ne? Resnične stvari so vedno preproste in logične. Po mojem je to eden od vedno veljavnih zakonov, ki veljajo povsod v univerzumu.

Eccola, naredila sem mešanico komposta in prsti:

IMG_2900

Zgnetla majhne palačinke in na vsako položila približno 5 semen:

IMG_2897

… in oblikovala lepe majhne frnikole, ki bodo pripravljene, da jih vtaknem v svoj vrt, po 20 cm vsaksebi:

IMG_2903

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.