Glaze ice * Žled

Freezing rain is destroying forest; branches and trees are falling under weight of glaze ice. An old birch was knocked over at neighbors and showed bottom of its roots, and only a few hours later the one in front of our house fell down as well. Some mini lakes appeared out of nowhere behind the house: small lakes of water gathered on top of frozen snow. Rain, that was falling all day, now turned into something between snow and rain. Everything is covered with ice. It is very dangerous to walk in the woods now, and it isn’t very wise to walk around the house either because of falling branches and trees. There is no electricity, roads are blocked, full of trunks and branches … Generator is switched on every now and then, just to afford at least little electricity … House is full of candles and their gentle light at night. You can hear bangs when trees break from outside all the time; first the sound of falling ice and snow and the the sound of wood breaking … I hope that all this will end soon. I`ve met a friend Uroš when the first snow came – said we need snow, has to be, covers the earth, protects life in it and provides much neede moist in springtime. And the glaze ice? What good does it do? Allready caused so much damage … and it`s still not over yet. Žled uničuje gozd; pod težo ledu padajo veje in drevesa. Stara breza pri sosedih se je prevrnila in pokazala dno korenin, in le nekaj ur za njo se je zrušila še naša domača, tik pred hišo. Za hišo je mini Cerkniško jezero: na zmrznjeni gladini snega se zbirajo majhna jezerca vode. Dež, ki je padal ves dan in se nato spremenil v ledeni oklep, je v mraku prešel v pol sneg, pol dež. V gozdu je smrtno nevarno, še okoli hiše ni preveč pametno iti na sprehod zaradi padajočih vej in loma dreves. Ni elektrike, ceste so neprevozne, polne debel in vej … Vsake toliko priklopimo generator, da si privoščimo vsaj malo elektrike … Hiša je polna sveč in njihove nežne svetlobe ponoči. Okoli hiše kar naprej poka, najprej se usuje plaz zmrznjenega ledu in snega, ki se sprožita z upognjenih dreves, potem pa lom lesa, in padec vej ali celega drevesa … Upam, da bo kmalu konec. Pred dnevi, ko je končno zapadel sneg, sem srečala prijatelja Uroša (se boš kaj oglasil na tale blog? :) – mi reče, kaj jamraš, saj veš kaj je sneg – beraški gnoj. Pa žled? Ogromno škode je povzročil … in še ni konec.

That used to be our road … ;) * To je bila naša cesta … ;)

IMG_1885

Now it looks like that … * Zdaj je videti takole …

zaplana cesta 2

zaplana cesta 1

IMG_1873

 

IMG_1875

IMG_1876

IMG_1878

IMG_1880

IMG_1882

 

IMG_1886

IMG_1887

IMG_1888

2 thoughts on “Glaze ice * Žled

  1. Kar se dogaja v naravi – gre za ekološko katastrofo… K sreči se lomljenje ni dogajalo ob polni luni, ker bi bilo uničenje še večje in si drevesa ne bi opomogla. Ob vsem tem tudi človek ne uživa ob pogledu na nastalo situacijo, torej gre tudi za duševno (ne ravno!) katastrofo. Gre pa za naravne poti, ko se nad nami dotakneta dve fronti s toplim in hladnim zrakom.
    In da….narava uravnava in balansira. Sneg je dobrodošel kot naravno gnojilo. S kristalizacijo vnaša v tla vitalnost in obuja k življenju vsa bitja, ki so v tleh.
    Opazovanje in ozaveščanje sta vodilo za boljše življenje…..
    Vse dobro….Uroš

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.