More than honey

Čebele umirajo. V zadnjih 30 letih se je njihova populacija zmanjšala za polovico. Če ni čebel, ni opraševanja. Če ni opraševanja, bodo cvetovi na rastlinah, ki ga potrebujejo, ostali prazni, jalovi. Potem se lahko ljudje lotimo dela s čopiči (kar ponekod po svetu že počnejo …). Ni povsem jasno, zakaj čebele umirajo, možnih razlag je veliko, pa kaj pomaga. Lahko da bomo kmalu vse razumeli, a če spomladi na cvetočem drevju ne bo več drobnih čebelic, nam ves naš razum ne bo pomagal.

Poglejte napovednik filma More than honey (Več kot med) na dnu objave in če utegnete, si oglejte še film na tej povezavi: More than honey

Izumiranje čebel se pospešuje sorazmerno z rastjo uporabe mobitelov (članek; It`s official – cell phones are killing bees), z elektrosmogom, ki uničuje ne le njih, pač pa tudi netopirje, ptiče, spravlja kite ob pamet … in ljudi. Umirajo pa tudi zaradi strupov, ki jih ljudje trosimo, zaradi stresa, zaradi bolezni …

Danes je tako lep dan, mene pa vse skupaj spravlja v žalost. Spomladi bom na vrt in okoli hiše nasejala in nasadila še več medonosnih rastlin, ki so jim všeč. In mobitel nima kaj delati tam … stran z njim. Strupov pa itak ne uporabljam. In vem, da vi tudi ne. Hvala vam za to.

 

Bees are dying. The world population of bees has decreased for a half during the last 30 years. Without bees there is no pollination of crops possible. Without pollination, the beautiful blossoms on plants will remain empty and futile. And then people can start pollinating plants by using brushes (which is already going on in some parts of the world …). The cause of their dying is not absolutely clear, there are many different theories, but – does it matter? We may soon be able to understand it all, but if there will be no more bees on our trees in the spring, all of our intellect and understanding won`t be of any help.

Watch the trailer of film “More than honey” below  the text and if you have some time to spare, here is a link to the film: More than honey.

The dying of the bees increases proportionally with usage of cell phones (article: It`s official – cell phones are killing bees), with electrosmog that is killing not only them, but also the bats, birds, driving wales into madness … and people. They die because of poisons we spread around, because of stress, illnesses …

It`s such a beautiful day today, but I cannot help myself feeling sad. I will sew and plant many more plants they like in my garden and around the house in spring. And my cell phone has no business being there … I already don`t use any poison. And I know that you don`t either. Thank you for that.

Film: More than honey

2 thoughts on “More than honey

  1. Hvala za tale prispevek. Sem velika srečnica, ker ima nekdo v neposredni bližini čebelnjak in bi rada čimveč naredila, da privabim čebele na moj teritorij. Premišljujem, da bi posadila nekaj akacij. Če imate kaj idej katere so še primerne rastline, mi prosim svetujte. Odločila sem se tudi, da ne bom več redno kosila in si bom puščala travo za seno, ki ga bom uporabila za zastirko in pridelavo svoje prsti. To pa je tudi za čebele dobrodošlo, mar ne? (Pa klinc gleda vse čudne poglede na mojo zapuščeno zelenico :-) .

    • Haha, hvala za zadnji stavek, hvala za dobro voljo :) Drži popolnoma :) Letos sem imela veliko boreča in zato tudi čebelic, videla sem jih v bučkinih cvetovih in na primožih, sicer pa so medonosne rastline ebonija, panešpljica, akacija, budleja, lipa, kostanj, divja češnja, leska, dobra misel, domači origano, prava lakota, medena detelja, sivka, žajbelj, ožepek, ajda (ampak ne hibridna). Upam, da se oglasi še kak čebelar, ki gotovo ve veliko več kot jaz.

      Pri sajenju medonosnih rastlin pe ne smemo pozabit, da so mnoge od njih invazivne (tudi topinambur in rudbekija) in je treba zato pazit kaj delamo (več tukaj: http://www.mko.gov.si/fileadmin/mko.gov.si/pageuploads/podrocja/invazivke/invazivna_medovite_rastline.pdf). Invazivne dajejo jesensko pašo, kar je super, ampak če izrinejo prvotne rastline, bo ostala samo jesenska paša, pomladne in poletne pa ne bo več dovolj. Da ne govorim o osiromašenju rastlinske raznovrstnosti. Tudi japonski dresnik je medonosen, ampak posaditi ga bi bila katastrofa tisočletja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.