Ajdov kruh (brez glutena) – Buckwheat bread (gluten-free)

Glutenu se izogibam, kolikor se da. Tako sem včeraj brskala po netu in našla zanimiv recept za ajdov kruh brez glutena, v katerem so poleg ajde od žitaric samo še ovseni kosmiči. Ajda glutena nima, ima pa ga pšenica, in doslej sem mislila, da kruh iz skoraj same ajde ne more uspeti (tako kot koruzni ne – v testu manjka lepka in namesto kruha iz pečice dobimo opeko). Recept je super lepo opisan, menda krasno uspe (dokazujejo navdušeni komentarji pod zapisom). Če bi radi pogledali originalen recept, pogljete na Stran o ničemer: A site about nothing, za katero skrbi Andy z Nove Zelandije.

In sem se lotila. Na srečo sem imela vse, kar sem potrebovala, doma.

Sestavine so naštete tako, kot pridejo na vrsto:

  • ½ žličke kvasa
  • 2 zvrhani žlički trsnega sladkorja (namesto tega sem vzela melaso)
  • 1 skodelica (250 ml) mlačne vode
  • 3½ skodelice (cca 500 g) ajdove moke
  • 1 skodelica (100 g) ovsenih kosmičev
  • 1¼ skodelice semen: ¾ skodelice sončničnih, ¼ skodelice lanenih in ¼ skodelice sezamovih
  • 1 žlička soli
  • 1¾ (cca 450 ml) mlačne vode

Vse skupaj se mi je zdelo malo malo, zato sem delala z dvojnimi količinami. Če se že lotimo, ne … Menda na Novi Zelandiji, na južnem otoku, kjer živi Andy, kruh brez problema zdrži en teden. Pri nas seveda ne bo :)

IMG_1412

V skledi zmešamo kvas, sladkor in mlačno vodo. Dodamo vse ostale sestavine in vse skupaj zmešamo. Če je zmes preveč suha in zato drobljiva, postopoma med mešanjem dodamo še malo mlačne vode. Zmes mora biti bolj lepljiva kot mokra, vendar se ne sme drobiti. Oblikujemo kepo, skledo pokrijemo s (čisto :) kuhinjsko krpo in jo postavimo na topel in neprepišen prostor, kjer naj počaka 6 do 8 ur. Menda ni nič hudega, če na testo pozabimo in nas mora čakati čez noč.

IMG_1415

Pečico segrejemo na 190°C. Pekač obložimo s peki papirjem, zvrnemo nanj testo in ga z lopatico nabunkamo, da iztisnemo pline. Testo lepo poravnamo po pekaču. Z nožem testo poravnamo in zarežemo zareze v površino testa, da bo kruh lepši. V praksi je pri meni vse skupaj izgledalo malo drugače: vzela sem glineni pekač za kruh (s katerim baje iz pečice naredimo krušno peč), ki ga ni treba oblagati ali mazati, hlebec pa oblikovala in zgladila z rokami.

IMG_1416

IMG_1418

Pečemo 1 uro. Kruh preverimo tako, da vanj zapičimo oster nož – če je očitno moker, ko ga izvlečemo, ali pa so na njem ostanki testa, kruh še ni pečen. Pekač s kruhom vzamemo iz pekača in ga ohladimo na rešetki. Dolžina peke je odvisna od marsičesa – pekla sem precej dlje kot eno uro … vmes sem počela še druge zadeve in skoraj pozabila na kruh. Pa mu ni bilo hudega.

Kruh je zelo kompakten, zato ga lahko narežemo na tanke rezine. Super je s slanimi namazi, pa tudi s sladkimi. Njam :)

IMG_1422

Advertisements

12 thoughts on “Ajdov kruh (brez glutena) – Buckwheat bread (gluten-free)

  1. Ej, vidim, da se nas vse več ljudi zaveda škodljivosti glutena, pa s celiakijo ali brez. Jaz pravim, da je celiakija le zadnja postaja, ko ni nobenega izhoda več, vsi ostali imamo pa še nekaj manevrskega prostora. Prej kot se tega zavemo in ravnamo preventivno, kvalitetnejše je lahko življenje. Saj podobno je s permakulturo, ali ne? Pravzaprav vse skupaj paše v en tak velik permakulturni način življenja, ne samo vrtnarjenja.

    Kar sem povzela po receptu in videla na slikah, mora biti tale ajdov kruhek božanski. In točno tako, kot pravi v original blogu, enako v slani kombinaciji s sirom ali kakšnim zeliščnim namazom, kot v sladki kombinaciji z domačo marmelado. Že dolgo pečem svoj kruh, iz takšne in drugačne moke, tako in drugače. Še ena podobnost, štruce in hlebčki, lepo zarezani, z debelo skorjo, so mi tako všeč, da ne bi zamenjala za udobnost kruhomata.

    Samo ena majhna pripomba, namreč če so dodani ovseni kosmiči, kruh ni brez glutena. Oves je žal glutensko žito. Za nas brez celiakije je to brez pomena, kruh je še vedno nizko glutenski, ovseni kosmiči so dobri po drugi plati. Za tiste res občutljive na gluten pa ne bi bilo, ampak oni itak na pamet vedo, česa ne smejo.
    Za nas druge priporočam spletno stran Vsebrezglutena, kjer je en pregleden seznam živil z glutenom in brez. http://www.vsebrezglutena.si/zivljenje-brez-glutena L
    judje brez celiakije lahko tudi vsa “tvegana” živila jemljejo kot brezglutenska, namreč tvegana so za bolnike, ki čutijo tudi samo sled glutena (človek bi komaj verjel, čutijo v ajdovi moki, če je bila mleta v mlinu, kjer sicer meljejo tudi pšenico).

    In še mimogrede, ajdov kruh se lahko speče brezglutenski, doda se malo riževe moke ali moke za brezglutenski kruh. Na omenjeni spletni strani jih je veliko. Preizkušeno. :)

    In še… pssst… danes sem dala “spat” zimsko spanje mojo prvo pravo visoko gredo. Zagrnila z zemljo, pokrila s senom in ji zapela uspavanko. :))))
    En leeep pozrav!

    • Živjo, Suzana! Najlepša hvala, da si se oglasila in za besede o ovsu. Našla sem različne trditve, celo to, da je oves OK, če ni kontaminiran z žitom, ržjo ali ječmenom (takšen naj bi bil posebej označen kot gluten-free). Kaj točno to pomeni, nisem uspela pogruntati: da se zato, ker raste na sosednji njivi (ali pa ga potem zmeljejo v istem mlinu) “naleze” glutena? Se strinjam, tudi če (še) ni celakije, je počutje in nivo energije brez glutena čisto drugačno. Pa tudi kile gredo kar same dol, in manj je volčje lakote. Torej – sami plusi. Kruhek je pa res dober, čeprav ni prožen kot bele nedeljske žemlje. Super paše k zelenjavni enoločnici. Naslednjič ga bom delala po tvoje – z riževo moko, pa še orehe bom dodala :)
      Lep pozdrav, Bojca

  2. Jaz spečem iz kombinacije riža, koruze in ajde (zmeljem sama). Pride super hrustljav in zaradi riža tudi prožen. Lanenih semen pa bojda ni priporočljivo peči, ker se izločajo telesu škodljive snovi. Bojca, kje ste kupila ta pekač? Jaz bi tudi :) če že pečem domač kruh, naj bo iz krušne peči, da ga bodo še angelčki jedli :)

    • Živjo, Katarina! Tvoj recept bom tudi še poskusila, hvala zanj. S čim pa zmeljete zrnje? O lanenih semenih sem našla tole: mleto seme in olje hitro oksidirata, zato mletih semen in lanenega olja ne smemo segrevati, celo seme pa je menda zelo odporno na segrevanje in ni bojazni, da bi si z njegovim uživanjem škodili. Upam, da drži ;) Pekač sem kupila pri lončarju Bahorju v Topolšici. Če je kruh s tega pekača res kot iz krušne peči – nisem čisto prepričana (pečica pač nikoli ne more postati prava krušna peč), je pa odličen in na takem pekaču je res luštno peči. Po peki sem pekač še kar nekaj časa pestovala in se grela ob njem. Včasih so si v mrzlih nočeh polagali ogrete opeke v posteljo. Drži, prijetno greje, bolje kot vsak radiator :)
      Lp. Bojca

  3. Bojca, živijo,
    lep, zdrav in sigurno tudi okusen kruh si spekla. Ga bomo poizkusili tudi mi. Pri nas ga mami peče iz mešanice različnih mok: kamutove, pirine, prosene, ovsene, konopljine in ajdove. Zraven doda tudi polno skodelico semen. In potem pride iz pečice ena taka zelo okusna skala.
    Topel pozdrav na Zaplano.

  4. Suzana: oves je OK, sam mora imeti oznako. V Mercatorju sem našla različna pakiranja ovsenih kosmičev brez glutena. Hči je celiakaš in jih obožuje.
    LP :)

  5. Tudi sama sem spekla kruh samo iz ajdove moke, dodala sem mandlje v lističih in je ratal super! :) Fant je bil navdušen nad njim..:) Recept je zelo preprost, ga bom ravno jutri objavila na svojem blogu, ki je sicer v angleškem jeziku, upam, da to ne predstavlja problem…(https://tastasty.wordpress.com/) Samo zmešaš sestavine, da dobiš mokro testo, dala sem vzhajati za slabo uro in spekla, narejeno v manj kot 2 urah- super! :)

    • Živjo, Tastasy :) Seveda, objavi (original sem našla na novozelandskem blogu, mogoče še tega napiši kot vir …). Bom pogledala tvoj blog, takoj, ko utegnem malo zadihat. Kuhanje in dobri recepti me vedno zanimajo :). Trenutno imam veliko dela s prenovo spletne trgovinice, me že bolijo prsti od tega kvačkkanja, ampak ne bo več dolgo. Lepo nedeljo imej :) Bojca

      • Jaz sem malo prebirala recepte, potem pa po svoje naredila in je res ratalo..:) Ja vabljena k ogledu, upam, da najdeš kaj uporabnega..:) In srečno pri prenovi spletne trgovine ter prijetno nedeljo tudi tebi Bojca..;)
        LP
        Tamara

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s