Težke kovine in biooglje – kaj je res 3.7.13

IMG_0759
*
Grda resnica je, da so težke kovine v Sloveniji velik problem.
*
Dobila sem več vprašanj ljudi, ki imajo vrtove na področjih, močno obremenjenih s težkimi kovinami in so postavljeni pred dilemo: naj pred vsem skupaj zamižijo in še naprej jedo zelenjavo z vrtov, čeprav to gotovo ni najboljše za njihovo zdravje? Ali naj v zvezi s tem kaj ukrenejo? In kaj naj bi to bilo? Ali morda biooglje res lahko pomaga?
*
Zadnjič sem si dopisovala z gospodom Borisom Šuštarjem iz Civilne iniciative iz Celja; končno so uspeli prepričati go. Nussdorfer, da je prišla v Celje in so lahko njej in drugim predstavnikom predstavili, da je zadeva res problem. V tako zastrupljeni prsti, kot je v Celju, predlagajo, da se zelenjave sploh ne bi smelo vzgajati. Kako naj to požrejo ljudje, ki so danes brez služb ali z majhnimi plačami, zdaj pa niti solate ne bi smeli več pridelati doma …
*
V Sloveniji se že širi vest, da biooglje pomaga odstranjevati težke kovine iz prsti in je potem tam pridelana zelenjava varna. Mislim, da gre pri tej informaciji za polovično resnico, ki lahko naredi biooglju več škode kot koristi. Pa tudi ljudem, ki verjamemo, da je biooglje čudovita ideja, a se je je treba lotiti z veliko mero etike, pri njegovi pridelavi in uporabi pa slediti trajnostnemu razvoju, ne hitrim dosežkom za vsako ceno. Ne do cilja po najcenejši in najlažji bližnjici, pa naj stane kar hoče. Ideje z mislijo: bodo že zanamci pospravili za nami … smo že velikokrat videli.
*
Drži, da ima biooglje ima veliko različnih in zelo koristnih lastnosti; vedno znova me preseneča. Zadnje čase se precej ukvarjam tudi s področjem odstranjevanja težkih kovin iz prsti. Vendar je pri njegovi vpeljavi potrebna previdnost, premišljenost in zdrava pamet. Biooglje ni čudežna palčka. Ni vseeno, kako in iz česa je pripravljeno. Če je njegov vir drevo, ki je rastlo v zemlji s težkimi kovinami, bo biooglje že na začetku vsebovalo težke kovine. Prav tako biooglje ne odstranjuje težkih kovin iz prsti, pač pa jih nase veže in ob razpadanju te spet sprosti v prst. Koliko in kako hitro, je odvisno od veliko faktorjev.
*
Sicer drži, da je prst, ki ji dodamo biooglje, varnejša od prsti, ki ne vsebuje biooglja (pod pogojem, da v pripravljenem biooglju ni že apriori težkih kovin). Vendar ne drži, da je takšna prst popolnoma varna, torej da ni možnosti, da bi se težke kovine naložile v rastlinah, ki zrastejo v njej.
*
Obstaja učinkovita metoda razstrupljanja prsti, v katero je vključeno tudi biooglje, a le kot eden od bistvenih faktorjev, nikakor pa ne edini. Uporaba kakovostnega biooglja je boljša kot nič, a kot že rečeno – pomembno je iz česa je pripravljeno (da že v startu ne vsebuje težkih kovin – potem bi strup nalagali na strup), in kako je pripravljeno (zaradi strukture, ki je odvisna od temperature pri nastanku in zato, da ne onesnažujemo okolja z dioksini in toplogrednimi plini). Vem, da se marsikomu poglavje priprave biooglja ne zdi pomembno – važen je samo končni produkt – a se s takšnim mišljenjem ne strinjam. Kot je rekel Bill Mollison: če je v štartu vse narobe, bo tudi na koncu vse narobe …
*
Tako tudi za biooglje, kot še za marsikaj drugega velja, da je odlična zadeva, a je treba tako kot za vsako stvarjo tudi za njegovo pravilno uporabo precej znanja. Pa tudi zdrave kmečke pameti, ta ni nikoli odveč :)
Da ne bo namesto obljubljene koristi na koncu le še več dodatne škode.
Preberite še: Biooglje in nevidna nevarnost: težke kovine v prsti (napovednik članka v reviji Moj mali svet)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s