Bi radi pridelali več? 29.5.13

Bi radi pridelali več? Potem nehajte ubijati skriti svet pod vašimi nogami.

12SOIL-articleLarge

Vir slike: http://www.nytimes.com/2013/05/12/opinion/sunday/the-hidden-world-of-soil-under-our-feet.html?pagewanted=all&_r=0

Zadnji dve leti in pol pišem za revijo Moj mali svet; vsak mesec po en članek o permakulturnem vrtu. Zadnji članek (objavljen je v junijski številki revije, ki bi že morala biti v mojem nabiralniku), ima naslov Zdrav vrt ne potrebuje mineralnih gnojil.

Ne le, da jih ne potrebuje, ubijajo ga. Enako kot lopatenje.

Stvar je zelo preprosta: že 460 milijonov let kar 90 % rastlin za to, da pride do hranil, uporablja super učinkovit sistem, ki se mu reče mikoriza. Gre za simbiozo (t.j. vzajemno koristno povezavo) med rastlinami oz. njihovimi koreninami in glivami. Ta droben in očem komaj opazen sistem omogoča, da v gozdu, ki ga nihče ne lopati, orje, grabi, štiha, čisti in gnoji, zrastejo takšni orjaki, kot so sekvoje, težke od 1000 do 1400 ton.

Mineralna gnojila smo začeli uporabljati po drugi svetovni vojni, ko je bilo treba najti nove odjemalce za tovarne bojnih strupov. Te kar naenkrat niso več imele kupcev, kapacitete pa ogromne. In ker so njihovi lastniki očitno znali dobro lobirati, jih je v njihovi vnemi prodora med kmete podprla tudi država.

Čeprav – me je zadnjič v debati opomnila prijateljica Mateja – umetna gnojila, pesticidi, herbicidi, fungicidi in insekticidi pravzaprav dejansko res dostavijo, kar obljubljajo. Prsti dodajo elemente, ki jih rastline potrebujejo, in pobijejo vse, ki so nam napoti. Škoda le (in v tem grmu tiči zajec), da ob tem mimogrede uničijo tudi mikrosvet, zaradi katerega je prst sploh živa. Živost prsti pa je pogoj za njeno rodovitnost. In potem je treba v na pol mrtvo prst dodajati čedalje več dragih kemikalij, da vsaj približno ohranimo pridelek (še dobro, da država pomaga s subvencijami ;).

Sistem deluje do takrat, ko prst dokončno umre in namesto humusa na vrtu in na njivi najdemo mrtev pesek. Zato – drži, res je, kemikalije delujejo. A le na kratek rok, posledice so pa dolgotrajne in usodne. Kratkovidnežev, ki jih zanima samo profit, to seveda ne zanima.

Mene pa. In mislim, da vse, ki tole berete, tudi :)

5 thoughts on “Bi radi pridelali več? 29.5.13

 1. Pozdravljeni!

  tale članek sovpada z datumom, na katerega čakam že 4 tedne. Danes bom privoščila rastlinam (žal bom morala izbirati, katere bodo prišle prej na vrsto :( ) oglje, aktivirano z EMa. Kar pomeni, da bodo dobile množico nevidnih efektivnih mikroorganizmov; pričakujem čudež in dokaz, da je bistvo očem nevidno. Pri besedi “čudež” sem bila popravljena, da je to le moč narave; po drugi strani pa je narava za moje oči vedno bolj en sam čudež.
  Potrpljenje se splača. Ko sem lani začela rezati in sušiti razne veje, letos izdelovati oglje, ki ga imam zdaj že res kar nekaj in potem izvedela, kako ga aktivirati z EMa, se je vse zdelo tako daleč. Pa se je čas le obrnil in mogoče bo ravno pravi za tole sezono, ki se zdi, da ni najbolj idealna.

  Lahko pa povem še “recept” aktivacije oglja z efektivnimi organizmi; če bi koga zanimalo.

  Na težo oglja (od o – 6 mm granulacije) dodaš po 5% efektivnih organizmov, melase in vulkanske kamnine biolit. Zapreš v nepredušno posodo in pustiš, da fermentira 4 tedne. Optimalna temperatura je 25 stopinj. Potem pa dodaš zemljici.
  Meni se najbolj obnese (količina je primerna tudi zaradi mešanja), da zdrobim 2 kg oglja, potem pa zmešam po 1 dcl EMa, 1 dcl melase in 1 dcl biolita. Sama sem dodala še malo vode (če je možno brez klora), ker je melasa strašno gosta in se težko meša, in vse skupaj dobro premešala z ogljem. Za fermentacijo pa sem spravila v posode s pokrovom, vrečke za vlaganje in podobno.

  Vse kar potrebujem dobim pri EM tehnologija, d.o.o., gospod Iztok rad pove in svetuje, karkoli me zanima, pa še več od tega. tako tudi komaj čakam na plodove, da bom lahko preizkusila shranjevanje npr. kumaric, korenja in podobnega s fermentiranjem; to je z EMa. Na vsak način je vlaganje plodov s fermentiranjem nekaj čisto drugega kot v belem kisu, ki je sicer odličen na čiščenje WC-ja :). Narediti vse, da je rastlina zdrava, polna vitaminov in mineralov, potem pa vse to bogastvo uničiti s pripravo, tudi nima smisla, se mi zdi …

  Torej, danes bom prvič dodala oglje, aktivirano z Ema, če bo za koga zanimivo, pa se bom potrudila s kakšno sliko čez čas. Mislim, da bodo rastline hvaležne; saj tudi vsa prizadevanja do zdaj hvaležno vračajo; jaz pa sem hvaležna za vse razne nasvete, ki sem jih zasledila in jih začela upoštevati.

  Pozdrav vsem in veselo vrtnarjenje :)

  Mojca

 2. Živjo! Redon berem vaše objave! Super ste! Prosim vas za pomoč. Želim narediti zeliščni preparat za kompost po metodi Miss. Bruce. Lahko objavite recept? Predvsem pripravo mešanice? Hvala in obilo “Lepih” stvari še naprej! Vito

  • Hvala, tudi jaz vam želim čim več lepih stvari (to rabimo, mislim da kar vsi po vrsti … :)

   Mrs. Maye E. Bruce je zeliščni preparat naredila iz rmana, baldrijana, koprive, hrastovega lubja, regrata, kamilice in medu. Rastline za zeliščni preparata naberemo dopoldan, da ne izgubijo svojih eteričnih olj. Posušimo jih v sušilcu ali v pečici, naravnani na zelo nizko temperaturo in s priprtimi vratci, da temperatura ne preseže 40 °C. Rastline zdrobimo v prah in hranimo ločeno.
   Preparat pripravimo tik pred uporabo. Kapljico medu vtremo v žličko mleka v prahu. Vzamemo enake dele vseh sestavin in jih dobro premešamo. Zravnano žličko preparata damo v 4,5 l kapnice (pitna voda ni primerna, ker je klorirana), kanister zapremo in pustimo stati 24 ur. Po 24 urah steklenico dobro pretresemo in uporabimo za kompostni kup.

   Ravnokar pa sem že pripravljen QR activator naročila iz VB in ga pričakujem v dobrem tednu (zase in za gospo Darjo, ki bi ga tudi rada preizkusila). Če bi ga še kdo rad, mi prosim sporočite na mail (bojcajanus@gmail.com). Lp, Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s