Olla! namakalni sistem 20.4.13

Super permakulturna ideja: namakalni sistem iz recikliranih glinenih lončkov, ki prihrani od 50 do 70 % vode in 100 % matranja, rastline so pa vedno ravno prav zalite in zadovoljne.

Tole je moja prva domača “olla” posoda:

IMG_0833

Načinov, da se nam ni treba kar naprej matrat z zalivalkami, je veliko (biooglje, domače sadike z bogatim koreninskim sistemomu, uporaba kamnov in skal, komposta namesto pesticidov in umetnih gnojil, ribnik za zalogo vode, visoke grede z ovčjo volno, zasaditve z različnimi nivoji in mešane zasaditve, uporaba zastirke …).

Še prav posebno fantastična se mi zdi tale ideja: namakalni sistem olla (ker je beseda španska, se izgovori oj-ja :).

Namakalni sistem olla je star več tisoč let. V primerjavi s sodobnim kapljičnim namakanjem je veliko bolj učinkovit in tudi varčen z vodo (porabimo 50 do 70 % manj vode).

Originalno se v tem namakalnem sistemu uporabijo neglazirane lončene bučke s tankim vratom in širšim izlivom. Do vratu jih zakopljemo v vrtno prst in napolnimo z vodo, odprtino pa zapremo s ploščatim kamnom ali kosom keramične ploščice, da voda ne more izhlapevati, in da žužki ne morejo padati vanjo. Zaradi osmoze bo voda iz posode enakomerno in po potrebi pronicala v okoliško prst. Prst bo zato vedno ravno prav namočena, rastline pa vedno ravno prav zalite (korenine si same vzamejo, kolikor potrebujejo).

Olla namakalni sistem lahko naredimo tudi sami iz odsluženih glinenih lončkov za rože. Lončke najprej temeljito očistimo, da odstranimo ostanke vodnega kamna, ki mašijo pore v stenah lončkov.  Polovici lončkov zalijemo luknjo v dnu (npr. s silikonom), nato pa po dva lončka, enega z zalito luknjo in enega z nezalito, zlepimo skupaj, da dobimo nekakšen zaprt valj. Stik med obodoma lončkov še zatesnimo.

Pri zalivanju si pomagamo z lijem, posode pa lahko povežemo tudi v namakalni sistem s cevkami, po katerih priteka voda iz zbiralnika, ki ga postavimo na nekoliko dvignjeno mesto.

Olla posode polnimo z vodo en- do dvakrat na teden, v sušnih obdobjih tudi večkrat. Kako pogosto bomo morali natočiti vodo, je odvisno tudi od vrste rastlin, ki rastejo pri olla posodah, vrste prsti in letnega časa. Vodo moramo ponovno natočiti vedno, ko je količina vode v posodi manjša od  50 %, da se ne začne nabirati vodni kamen.

Olla namakalni sistem je odlična rešitev tudi za balkonske vrtičke v posodah, kjer je neenakomerna oskrba z vodo običajno velik problem, ter za visoke grede. Kako, se dobro vidi na temle domačem filmu:

2 thoughts on “Olla! namakalni sistem 20.4.13

  1. Spoštovana Bojca!
    Tale ideja je še ena taka :), ki jo bom preizkusila. Takole “na hitro” se zdi super, če deluje v Avstraliji, bo pa še na Brezovici! In verjetno je še precej cenejša od tiste, ki sem si jo jaz ogledovala.
    Sem pa včeraj našla tudi nekaj, kar se je meni zdelo super in objavljam, ker bo mogoče zanimalo še koga. Na you tube je zadosti informacij pod Keyhole garden; osnovna ideja pa je visoka greda, ki ima v sredini kroga še en krog, v katerega “mečemo” vse tisto, kar bi se kompostiralo. ta osrednji krog, ki je rahlo dvignjen od gredice zagotavlja rastlinam vodo in hranila, v sami gredi pa menda vse raste kot zmešano. Sam krog ima na dostopnem mestu utor, da lahko pridemo do sredine, kadar odlagamo rastlinski “odpad”. Če sem prav razumela ta krog tudi zalivamo, če je potrebno. Še en način varčevanja z vodo in delom. Mogoče bo pa le prišel čas, ko bom na vrtu sedela, poslušala ptičke in brala; pletja ne bo, zalivanja tudi ne, za mene bodo delali mikroorganizmi, deževniki in vsa ostala bitja, … pa še hecam se ne :)
    Lep pozdrav in veliko veselja vsem pri delu :)
    Mojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s