(Ne)vidni zakladi 26.1.13

IMG_0759
Najlepši so preprosti in kratki opisi, ki z nekaj besedami zadenejo bistvo. Takšen je stavek, ki mi ga je v svojem mailu poslala Metka:

“Verjetno ne rabim razlagati, da po novem na dnevnih sprehodih s psom vidim ogromno uporabnih “zakladov” za vrt, katerih prej sploh nisem opazila.”

Drži, takole spremeni permakultura človeka, ki ga popade. Svet vidiš drugače. Pojave, odnose, vire, smisel, vse. In globlje, kot potuješ po tej poti, bolj jasno in zabavno je vse skupaj. Dobiš občutek obilja.

S prihodom občutka obilja odpade občutek pomanjkanja. In s tem, ko odpade občutek pomanjkanja, odpade potreba, da bi to požrešno črno luknjo navideznega pomanjkanja neprestano polnil z željami po stvareh, ki bi potešile neskončno žejo po še več in vedno novimi nesmiselnimi nakupi. Odpade negotovost.

Občutek pomanjkanja nastane zaradi slabovidnosti, ki se je ne da meriti z dioptrijo.

Zdravilo za to slabovidnost je permakultura. Ko se začne vid popravljati, ko spregledaš, občutek pomanjkanja odpade, in namesto njega pride občutek obilja. Simpl kot pasulj :)

Bolj kot treniraš gledanje, bolj se krepi občutek obilja. Zraven je seveda treba tudi delat – predvsem učiti se, kaj v naravi deluje in kaj ne, opazovati (pa smo spet pri gledanju) in zadeve procesirati v možganih (pa smo spet pri najpomembnejšem orodju v permakulturi …). In potem vse naučeno tudi v praksi preizkusit, kako deluje. Ampak to delo je zabavno in ima smisel.

Pa še nekaj se zgodi, ko odpade občutek pomanjkanja. V življenje pride več miru, samozavesti, umirjenosti, zadovoljstva, razvije pa se ustvarjalnost, ki je hrana za dušo.

In če pozabim, da ne rabim? Preprosto grem na svoj vrt ali v gozd – tam nihče ne rabi več, kot ima in vsi imajo vse :)

IMG_0803

2 thoughts on “(Ne)vidni zakladi 26.1.13

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.