Venček iz srobota 13.12.12

Iz srobota pletejo košare in še marsikaj. Košar se še nisem lotila. Mogoče bom poskusila, malo kasneje, splesti košaro za našo malo najdenko, črnobelo puhasto mucico, ki smo jo vso panično in izgubljeno našli v gozdu. Če bo konec tedna spet kaj sonca. Ko se mi bo spet dalo vleči srobot z dreves. Zdaj je tak mraz in toliko snega, da se mi ne da plezati po gozdu.

IMG_0733

V teh dneh je mucam in ljudem najlepše za toplo pečjo. Eno mojih najljubših opravil je  postalo kurjenje peči. Z ognjem se sprošča energija sonca, ki so jo drevesa uskladiščila v toplih časih, in s toploto polni sobo. Zato je toplota ognjenih zubljev najbolj naravna, prijetna in tudi zdrava, hrana, skuhana na ognju, pa najboljša. Plamen odganja temo, ki so je kratki dnevi in dolge noči polni. Samo še malo, pa bo obrat. Komaj čakam! Temačnost dni in misli odženejo veseli, pisani okraski, sveče in zlato rumeni venčki iz srobota.

IMG_0739

Torej – nazaj k srobotu … Preden ga lahko uporabim za pletenje, ga je treba skuhati, odcediti, malo ohladiti in olupiti. Skuhan se lupi z lahkoto. Pod temno, tanko, cufasto skorjico se skriva gladko, rumeno steblo (ne pravim deblo, ker je pretanko, čeprav je olesenelo). Še vlažnega je treba splesti – ko se posuši, otrdi in potem se ga le težko prepleta.

IMG_0741
Spletanje je zabavno in sploh ne težko, posušeni srobot pa postane čvrst in ohrani obliko. Z zatiči in vročim lepilom sem na venček pritrdila svečke, dodala nekaj okraskov in okrasne verižice, s katerimi sem venček obesila.
V venčku je srobot rumen – kot sonce, svečke so rdeče – za srečo,  in ko jih prižgem, plamen privablja svetlobo, da se bo raje vrnila. Najbolj temno je tik pred svitom, in takrat so tudi tisti, ki privabljajo svetlobo, najbolj svetli. Zato je venček iz srobota najlepši v najbolj temnem mesecu leta.

IMG_0748

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.