Hitro vroče kompostiranje brez obračanja po metodi Miss Bruce 26.11.2012

Kako veš, da si vrtnar? Ko te fascinira kup razpadajočega komposta.

 

Na sliki: Luna in Piko (v ozadju). Po njunem je listje je super zato, ker je fino sedet na njem :)

Kompost je fascinantna zadeva, o kateri je bilo prelitega že veliko črnila. Mnenja se krešejo: kaj lahko damo na kompost, kaj ne, kateri način kompostiranja je bolj pravi, koristnejši, kateri končni rezultat je boljši, iz vročega ali hladnega postopka. Da ne govorim o tem, iz česa je lahko in iz česa kompostnik ne sme biti, ali je treba kup obračati ali ne, ali dodamo kakšnega od aktivatorjev ali ne in kakšen naj ta bo …

Kompliciranja ne maram, še posebej, če mi ni povsem jasno, zakaj naj bi tako bilo boljše. Ali če je treba zelooo dolgo delat dolgočasne stvari. Po mojem je med dvema opcijama praviloma bolj prava tista, ki je preprostejša.

Ob pogledu skozi okno vidim drevesa, ki so odvrgla jesensko listje, si pokrila korenine in zaščitila živa bitja v prsti, brez katerih tudi dreves ne bi bilo. In ne hroščkov, ptičev, štirinožnih gozdnih prebivalcev. In konec koncev tudi mene ne, da bi pritiskala na tipke tegale laptopa in piskarila svoje misli. Pa drevesa niso najprej natlačila svojega listja v zelene komunalne vreče za bioodpadke in postavila ličnih plastičnih kompostnikov na rob gozda. Zato me je na pamet težko prepričat. Rada vem, zakaj.

Moji hrasti. Stari, grčasti in zvesti.

Načeloma bolj kot temu, kar preberem, verjamem temu, kar lahko primem. Moj vrt je dovolj velik, da lahko kompostiram na hladen način, torej na dolgi rok – in pustim naravi, da naredi svoje v svojem času. Nimam časa, niti se mi ne zdi smiselno, da bi za pridelavo komposta garala, zato mi premetavanje kompostnega kupa (ki je nujno, če se gremo hitro vroče kompostiranje), ne diši.

Ampak :) Zdaj sem našla nekaj dobrega: malo knjižico z naslovom Common Sense Compost Making, izdano leta 1946. Napisala jo je Irka Maye E. Bruce. Miss Bruce je živela v časih, ko je bilo težko priti do gnoja za vrtove, kompost je bila pa približno enako eksotična beseda, kot je danes permakultura. Naslov njene knjige ni brez pomena  – gospa je imela kar precejšnjo zalogo common sense (zdravega razuma).

Najprej se je pridružila biodinamikom, da je nabrala znanje, a se je kasneje od njih poslovila. Motili sta jo dve stvari: v tistih časih so bili biodinamiki precej zaprt krog ljudi, ki so skrbno čuvali svoje znanje (ona pa je želela, da bi čim več ljudi izvedelo za dobre prakse) in drugič, njihove metode so se ji zdele zelo zapletene. Prijateljsko so se razšli, ona pa se je na svojo pest lotila poskusov. In uspela. Izumila je metodo Quick Return Compost, ki je način vročega (torej hitrega) kompostiranja, a kupa ni treba premetavati.

Pri njeni metodi so ključne prisotnost kisika, toplota, zaščita pred dežjem in zeliščni preparat. Kompostni kup sestavimo v okvirju iz lesenih desk, med katerimi so reže (zaradi kisika) in ima kovinski ali plastičen pokrov. Kompostni kup mora biti pokrit (z vrečami, staro prepogo ipd). Posamezne plasti ne smejo biti debelejše od 10 cm. Pomembno je tudi, kako so poravnane (ne smemo kar nametati). In čarobni zvarek, zaradi katerega nam ni treba obračat alias zeliščni preparat je pripravljen iz rmana, baldrijana, kopriv, hrastovega lubja, kamilice in regrata ter začinjen s kančkom medu. Uporabljamo ga homeopatsko, v razmerju 1:10.000. Potrošniško vzgojeni ljudje radi pretiravamo – kdor bi pri uporabi pretiraval v smislu od viška glava ne boli, bo razočaran :)

Kompost je rekordno hitro narejen, v 4 do 12 tednih (odvisno od tega, kateri letni čas je). Ko se bom lotila, bom pripravila točna navodila.

Izid je menda fantastičen. Kompost ima zdrav, sladkast vonj po humusu, in rastline, ki zrastejo v njem, so močne in zdrave, kar nam takoj pove njihov vonj in okus. Humusa ni nikoli preveč. Odkar delam svoj vrt, se ga je nabralo že kar nekaj. Nič ni lepšega od bogatega, črnega humusa, polnega življenja, ki kar kipi od vitalnosti.

Advertisements

2 thoughts on “Hitro vroče kompostiranje brez obračanja po metodi Miss Bruce 26.11.2012

 1. Pozdravljena Bojca
  Ker sem vrtičkar,sadjar vseh sadnih vrst za lastne potrebe in tudi ozaveščen zagovornik (tudi v praksi) ekološkega sobivanja z naravo na čim bolj racionalen način brez uporabe kemijskih gnojil in škropiv se pravkar vključujem (prvič na spletu) v skupno izmenjavo izkušenj in mnenj. Vaše aktivnosti sem zasledil skozi branje o proizvodnji in uporabi bio oglja in še v drugih prispevkih. V prispevku o vročem kompostiranja ste se malo spotaknila ob nujnost preobračanja kompostnega kupa in vas razumem saj se človek po naravi izogiba napornemu (odvečnemu) delu. Izbira ali boste kompostiranje prepustila vročemu ali hladnemu postopku ni samo stvar želje ampak prevsem posledica dejanjskega stanja raspoložljivega materijala,okoljskih faktorjev (temperatura in vlaga, prisotnost svetlobe,prisotnost zraka (kisika) in najpomembnejše :prisotnost mikroorganizmov v kompostnem kupu!!!!!
  Že v uvodu ste me izzvala (pozitivno) ko omenjate razpadanje listja, snovnega materijala-jaz zavračam to besedo in raje uporabim pretvorba, razkroj ali morda trohnenje, včasi tudi fermentacija.Da ne zabredem preveč naj omenim dve vrsti kompostiranja: aerobno/ob prisotnosti kisika in anaerobno brez prisotnosti kisika. Ob dolgoletnih izkušnjah kompostiranja vseh raslinskih ostankov iz vrta in sadovnjaka, kuhinjskih odvečnih materijalov,kartonske embalaže itd. ter ob dodajanju dobrega-zrelega hlevskega gnoja sem mnogo let prideloval kompost za lastne potrebe. Občasno sem uporabljal tudi razne pospeševalce kompostiranja katere je bilo možno najti na trgu. Zasledil sem tudi prisotnost društev in posameznikov kot so “biodinamično vrtnarjenje”- vsekakor zanimiva tehnologija vendar mi osebno ni všeč- razlogi pa naj ostanejo za sedaj skrivnost.
  Dobro leto je preteklo odkar se aktivno/eksperimentalno ukvarjam z uporabo tehnologije efektivnih mikroorganizmov (EM-Tehnologija ,Slovenske Konjice ali pa ANAYA cosmetics
  Jesenice).Z uporabo preparata za posip (Organko, Biogren,Bokashi) sem brez prisotnosti zraka uspešno fermentiral organske materijale on vse uporabne snovi katere namenoma ne imenujem “odpadki”. Odpadki ali napačno predelani/uničeni materijali so glavni povzročitelji ekološkega onesnaževanja okolja. Po štirih do petih tednih se tako obdelane snovi lahko zagrnejo v manjše jarke na vrtnih gredah ali pa nadaljujemo postopek v kompostnem kupu z prisotnostjo zraka-aerobno presnavljanje ob poteku vroče faze (dokaj hitrejše in ob nižjih temperaturah).Po določenem času pa nastopijo zelo pomembni gosti kompostnega kupa in to so DEŽEVNIKI !!!!!
  Tem malim velikanom se na žalost na večini spletnih strani ne daje ustrezen pomen, so prisotna neka natolcevanja in hitropotezni nasveti o pridobitveniški reji deževnikov, manjka strokovno podprta in utrmeljena zavest o npomenu tih ustvarjalcev plodne prsti -HUMUSA,katerega pa na trgu skoraj ni v prodaji. Tako je tudi prav, saj vrtičkar mora delovati v samooskrbnem krogu predvsem s samopridelavo vseh tistih materijalov-pripravkov kateri so odločilni za ekološko in garantirano varno ter zdravo vrtnarjenje. O lažnih in medijsko zlorabljenih imenih kot so: bio, eko, naravno…..pa kdaj drugič.
  Lep pozdrav
  Dlaka

  • Spoštovana Bojca

   V komentarju 21.01.2013. sem skušal načeti in sprožiti odzive in mnenja bralcev vaše vsebinsko in lepo urejene strani permakulturezatelebane-na vašem trudu, delovni vnemi in poslovni žilici vam iskreno čestitam. Ker sem bil malo nepozoren so se mi prikladle tiskarske napake v tekstu, kljub temu se da rzumeti za kaj gre.To da ni bilo nobenega komentarja lahko razumem kot:
   -o predmetni problematiki ni znanja,razumevanja ali sem bil nerazumljiv
   -ker sem se vsebinsko in mnenjsko dotaknil te pomembne problematike bi bil vsaj vaš komentar-odgovor pričakovan in nujen.Odgovarjati na vprašanja kje nabaviti ovčjo volno vam pa res ni potrebno (pri ovčjerejcih vendar) saj si s tem zapravljate čas in ugled.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s