Kodrolistni ohrovt po treh tednih v visoki gredi z ovčjo volno 10.10.12Eccola, na zgornji fotki je živ dokaz, da ovčja volna deluje! Kako sem jo naredila in vse ostalo (tudi to, kje sem jo dobila), sem napisala v objavi Visoka greda z ovčjo volno pred tremi tedni. Kodrolistni ohrovt je res lep – smaragdno zelene barve in lepo skodran. V le treh tednih se je razvejal kot palme na obali Havajev …

6 thoughts on “Kodrolistni ohrovt po treh tednih v visoki gredi z ovčjo volno 10.10.12

 1. Pozdravljeni
  zanima me kdaj je pravi čas za visoko gredo ( kdaj jo naredim), ker če dobim spomladansko volno od ovce, ki je boljša od jesenske bi morala narediti to spomladi ?!
  Hvala za odgovor
  helena

  • jaz sem jeseni dobila spomladansko volno … Mislim, da je najboljši čas takrat, ko imamo tako material kot tudi čas. Idealno seveda je, če uporabimo pomladansko volno, ker vsebuje več hranil, vendar bo tudi visoka greda z jesensko volno odlična. Lp, Bojca

 2. Pozdravljeni, super blog in vaša knjiga – me je čisto navdušila za vrtnarjene… zidamo hiško in ob njej nastaja/bo nastajal vrt. Prebrala sem vse sorte, najbrž kaj tudi pomešala, ne vem pa, kako naj se zadeve lotim :) Naredila bom svojo prvo visoko gredo oz. prvo kar koli v vrtu :). Blizu mi je ideja o večjih hlodih (ne samo veje), ki črpajo vlago iz zemlje in jo oddajajo, blizu imam gozd in veliko listja na razpolago, dobila sem kar nekaj ovčje volne, nakopičila karton, nimam pa nič komposta in zelenih odpadkov (čeprav jih bom nekaj že našla – kakšne vejice grmičevja ali pa kakšni ostanki s sosedovega vrta). Skopala bi kakšne pol metra v globino in dala notri kakšne hlode in veje, vmes malo listja in zemlje, potem bi vse prekrila z volno, tudi po robu do površine (če res kaj pomaga zaradi voluharjev), potem spet malo zemlje, pa listje, na to karton in čez še malo zemlje pomešane s humusom iz gozda/listovko (prvo plastjo pod listjem). Bi se to obneslo?

  LP

 3. Lansko jesen sem naredila visoki gredi, letos posejala, vse super raste, ampak imam tezavo in sicer polno misi, vse so mi ze okrog obrnile , polno rovov vse presreljen..Imam obcutek da je spodaj celo gnezdo. Ne vem kako se jih znebiti in me zanima ce bi sedaj vse skupaj odprla in dala spodaj ovcjo volno , ali se bodo tudi tukaj zadrzale. Ima morda kdo kaksen nasvet in ali imate vi tudi podobne tezave

  • Pozdravljeni Mojca!

   Miši se imajo očitno res dobro v vaši visoki gredi. Še bolj se bodo imele, ko bo na gredi zraslo kaj dobrega. Mačke so najboljše zdravilo, a verjetno v gredo ne morejo, da bi polovile miške.
   Neoprana ovčja volna odganja voluharja (takšna vsebuje lanolin, ki ga voluhar ne prenese). Da bi odgnala miši, nisem prepričana.
   Mišim nista všeč čebula in poprova meta, zato proti njim uporabljamo homeopatske pripravke iz teh dveh rastlin.
   Naredite lahko takole: v gredo s palico naredite luknje, predvsem tam, kjer veste, da imajo miši svoj “center”, potem pa vanje s pomočjo cevi vlijte sok čebule (ali v luknje natlačite zmiksano čebulo), enako lahko naredite s poprovo meto.
   Obstajata dva homeopatska pripravka, Allium cepa in Mentha piperita, ki ju priporočajo za odganjanje miši. Homeopatske pripravke uporabimo tako, da z njimi zalijemo zemljo.
   Še vedno lahko razdrete grede, a mislim, da najprej poskusite na prej opisana načina. Bo manj naporno, pa tudi škoda bi bilo vaših visokih gred.

   Lp, Bojca

 4. Hvala za odgovor, sem seveda v vmesnem casu razdrla gredo , dala dve prečni ozki mreži in evo ni jih več na površini ,vem da so še spodaj ker so luknje okoli grede, kar me pa ne moti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.