Moje spoznavanje z bioogljem 10.8.12

Gospa Petra Podgoršek iz okolice Maribora mi je poslala tako dolg in tako super članek s fotografijami o tem, kako se je lotila vrtnarjenja z bioogljem, da ga objavljam v celoti. Hvala, gospa Petra! Vem, da biooglje deluje, ampak ko se nad njim na podlagi lastnih izkušenj navduši še nekdo drug, je to nekaj najlepšega.

Takole piše:

MOJE SPOZNAVANJE Z BIOOGLJEM

Po nekaj letih pavze sem lansko leto pričela ponovno vrtnariti. V teh letih, ko so ga obdelovali drugi, se je naš vrt močno spremenil. Zemlja je postala pusta, ilovnata, delno tudi prodnata. Skratka, težka za obdelovanje.

Če vrt ni zalit vsak dan, se na zemlji naredi nekaj cm debela skorja, ki jo je zelo težko prebiti s krampico, kaj šele, da bi jo prebile rastline. Že lansko leto sem ob vsakem pletju skoraj obupala, saj sem vsakič poškodovala kar nekaj rastlin.

Letos sem se odločila, da pričnem vrt obdelovati bolj naravno, brez dodajanja umetnih gnojil, s katerimi je bil obdelovan doslej. Iskala sem način kako izboljšati zemljo, da se rastline že ob kalitvi ne bi iztrošile in poškodovale, ter da vrta ne bi bilo potrebno kar naprej zalivati.

Na internetu sem pričela iskati nasvete o bio vrtnarjenju. Pridobila sem kar nekaj uporabnih informacij, ki jih počasi uvajam na našem vrtu. Največja sprememba je bilo odkritje bloga gospe Bojce “PERMAKULTURA ZA TELEBANE”. Ob prebiranju njenih strani, sem dobila še dodatne informacije o naravnem vrtnarjenju, ter prvič brala o permakulturnem vrtnarjenju. Ko sem prebirala strani o predstavitvi biooglja, sem bila na začetku nekoliko skeptična, kot vedno ko se seznanjam z nečim novim. Ker pa je gospa Bojca vse trditve podkrepila z dejanskimi rezultati in primerjavami, ter dodatno še s fotografijami, sem se vendarle odločila da preiskusim biooglje.

Gospa Bojca je bila celo tako prijazna, da mi je naročeno biooglje dostavila v Celje.

Moje srečanje z gospo Bojco in njenim BIOOGLJEM, je moje vrtnarjenje postavilo na glavo. Med tem sem imela na vrtu že kar nekaj posajenega in ker z nekaterimi kupljenimi sadikami nisem bila najbolj zadovoljna, sem se odločila da si pričnem sadike pridelovati sama. Sejanje na vrtu in nato presajanje, mi ravno ne leži.  Kot prvo ponavadi posejem preveč, kot drugo pa mi zasede prostor za sajenje. Tako sem se odločila, da si sadike pridelujem sama, na enak način kot vrtnarji, le s to razliko, da sadike vzgajam na prostem in ne v rastlinjakih.

Moj poskusni zajček je bila letna solata. Solato sem posejala v manjše vrtnarske posodice napolnjene z BIOOGLJEM ZA VZGOJO SADIK. Kaljivost je bila neverjetna, že po dveh dneh so se pokazali prvi poganjki. Po enem tednu so bile sadike dovolj velike (imele so dva ali tri listke), da sem jih presadila v vrtnarske posodice za sadike (posodica razdeljena v 12 ali 9 manjših prekatov), prav tako napolnjene z BIOOGLJEM ZA VZGOJO SADIK. Sadike so po presaditvi mirovale dan ali dva, nato pa rasle s polno paro naprej. Po dveh tednih so bile sadike že dovolj velike in predvsem močne, da jih presadim na vrt. Moje sadike so bile sicer manjše, kot sadike ki sem jih kupovala, vendar so bile že na pogled bolj čvrste.

Po presaditvi na vrt, je sledilo največje presenečenje. Kadar sem sadila kupljene sadike ali sadike, ki sem jih dobila od sosed, so le te potrebovale dober teden, da so si opomogle in nadaljevale z rastjo. V tem času jih je bilo potrebno zalivati vsak dan, kasneje pa vsaj vsak drug dan.

Sadike, ki sem jih vzgojila s pomočjo biooglja, pa so kar rastle in rastle …………….

Sajenje na vrtu je bilo že utečeno, le s to razliko, da sem v jamico najprej nasula nekaj BIOOGLJA KOMPLEKS (kolikor se ga prime s tremi prsti) in nato vanjo vstavila sadiko, ter jih dobro zalila. Že po treh dneh so pognale nov list in rastle, kot da se vmes ni zgodilo presajanje. Zalivala se jih preventivno še nekaj dni, potem pa to opustila in jih zalila le še če se mi je zdelo, da je zemlja že preveč izsušena. Tako lepih in čvrstih glavic solate, kot jih imamo letos, še nismo imeli.

Za primerjavo naj še omenim, da sem julija, ko je bila največja vročina, na vrt posadila sadike letne solate, ki sem jih dobila od sosede (saj ne smeš zavrniti prijazne sosede, ki ti hoče na vsak način odstopiti nekaj sadik). Posadila sem jih enako kot svoje sadike v BIOOGLJE KOMPLEKS. Tri ali štiri dni kasneje sem zraven posadila še moje sadike letne solate, ki so bile v primerjavi s sosedinimi pravi nedonošenčki. Vendar pa so moji nedonošenčki že po približno desetih dneh dohiteli sosedine velikanke. Moje nedonošenčke smo med tem časom že pojedli, sosedini velikani so mi pa pobegnili v “vrh”, kot rečemo pri nas.

Ko sem junija nabavila biooglje, sem imela na vrtu posejane kumarice, ki bi morale biti v tem času velike že vsaj 10 cm. Kumarice pa so s pomočjo moje krampice šele dobro začele kukati iz zbite zemlje. Seveda jih je moja prijateljica krampica kar nekaj poškodovala in izgledale so kot poškodovanci na urgenci. Ker sem že prej ugotovila, da s kumaricami na vrtu ne kaže najbolje, sem si posejala kumarice v cvetlično korito. V tem času so imele tri liste in delali so se že prvi navitki. Odločila sem se, da kumarice na vrtu odstranim in posadim sadike. Najprej sem na vrtu nežno izpulila kumarice in na njihovem mestu naredila manjši jarek. V jarek sem nasula BIOOGLJE KOMPLEKS in nato posadila vzgojene sadike kumaric. Ker pa mi je bilo škoda zavreči kumarice z vrta, sem posadila tudi te. Razlika med njimi je bila ogromna, sadike so bile velike od 5 do 8 cm, kumarice z vrta pa slaba 2 cm. Kasneje sem okrog kumaric potrosila še KOMPOST Z BIOOGLJEM UNIVERZALEN in ga narahlo vdelala v zemljo. Po njegovi uporabi so se kumarice še okrepile. Danes ko kumarice že pridno pobiramo, med njimi ni nobene razlike, ne v velikosti ne v rodnosti.

Sadike solate so mi dale nov zagon in do sedaj sem po enakem postopku kot solato, vzgojila že kar nekaj novih sadik. V tem času sem vzgojila in posadila sadike črne redkve, repe in zelja, v “pacu” pa imam endivijo, rdeči radič in treviški radič. Mislim da bo za letos to dovolj, naslednje leto pa pridelam vse sadike sama in to drži kot pribito.

Na vrtu sem uporabljala tudi že prej omenjeni KOMPOST Z BIOOGLJEM UNIVERZALEN in sicer kot dodatek k že posajenim rastlinam – navadne bučke, hokaido bučke, zelena, grah, brstični ohrovt, koleraba, cvetača ….…. Biooglje sem posula okrog rastlin in ga s pomočjo krampice vdelala v zemljo. Čez nekaj časa so se vse rastline vidno okrepile. Najbolj se je dodatek poznal na navadnih bučkah, ki so letos lepše in tudi bolj rodovitne kot lani, ter seveda na kumaricah.

IN ZAKLJUČEK :
Vzgoja lastnih sadik z bioogljem se definitivno isplača. Sadike so lepše in čvrstejše, ob presajanju pa imajo zelo kratek rok mirovanja. Enako je z uporabo biooglja na vrtu, kjer si že posajene rastline vidno opomorejo.
Na našem vrtu se v bodoče uporablja biooglje in to drži kot pribito!!!

Sadike repe pred sajenjem na vrt.

Sadike repe posajene na vrt.

Repa po 5 dneh, zraven zelje.

3 dni po sejanju
Zgoraj rdeči radič, levo solata dalmatinka, v sredini treviso, desno endivija.
Malce sem pretiravala z gostim sejanjem endivije in trevisa.

To so pa moje sončnice. V sredini velikanka, ki še noče cveteti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.