No ja, nekateri krti so pa nad ogljem navdušeni … 9.8.12

Podatek o tem, da so se krti in voluharji z vrta gospe Petre preselili k njeni sosedi (o tem sem pisala TUKAJ), me je navdušil. Je možno, da bi se lahko na tako preprost in eleganten način znebili težav z voluharji? Brez pasti, strupov, pobijanja? Medtem ko bi rastline zaradi več hranil še bolj uspevale? Krtov se sicer ne branim (so žužkojedi in pospravijo veliko ličink in raznih škodljivcev). V slast jim gredo seveda tudi deževniki, vendar pa je med krti in deževniki nekakšna čudna vez – kjer je dosti krtov, je tudi dosti deževnikov; kot bi med njimi vladala simbioza. Deževnikov ne zmanjka, čeprav jih krti redno malicajo – nasprotno, čedalje več jih je. Poleg tega krti rahljajo zemljo, najbolj rahla in rodovitna pa je prav prst iz krtin. Z voluharji je drugače. Nimam kakšne posebne želje, da bi jih imela za sosede; in odkar sta pri nas doma Jack in Mike, jih na vrtu ni več (na travniku za hišo pa so. A tam ni biooglja!). Drži tudi, da si krt in voluhar pogosto delita rove.

Vprašanje, ali je mogoče, da biooglje odganja voluharje in krte, sem poslala direktorju podjetja Carbon Gold. Med čakanjem na odgovor sem brskala po netu in našla podatek, da voluharje preganjajo tudi tako, da v rove natresejo saje. Tudi iz VB sem dobila podoben odgovor: krte (oziroma voluharje) naj bi preganjal vonj po oglju. V VB voluharji niso problem; Angleže bolj motijo krti, ki kupčkajo molehills po njihovi lepi angleški travici … Kaj tako voluharje kot krte pri oglju tako zelo moti, ne vem – mogoče jim samo smrdi, mogoče jih na kaj spominja … Konec koncev pa razlaga pojava ni tako pomembna kot pojav sam.

Letos jeseni bomo posadili nekaj mladih sadnih dreves – in v sadilno jamo bo vsako drevesce dobilo skodelico obogatenega biooglja. Za dobrodošlico, za popotnico, da se bo z večjim veseljem udomačilo in v obrambo pred voluharji.

Še tole sem dobila iz VB – posnetek (baje) edinega krtka, ki ima rad oglje :)

2 thoughts on “No ja, nekateri krti so pa nad ogljem navdušeni … 9.8.12

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.