Glej, bulji, čudi se in ustvarjaj! 26.7.12

Meseci skačejo, dnevi polzijo skozi prste.  Nestrpno mi trka po zatilju: Toliko idej, pa tako malo časa. Ali pač ne znam s časom, ker včasih še vedno obsedim in gledam in se čudim in zasanjam …

Na gimnaziji me je likovni pouk učil kipar Jiři Bezlaj (tule je ena njegova izjava o tem, zakaj ustvarja s kamnom: Mladina 13.5.2010). Nekoč sva se po likovnem krožku pogovarjala; kar mi je takrat rekel, ves ta čas nisem pozabila (kar je glede na to, kako zelo so mi takrat in tudi kasneje nekateri napotki šli pri enem ušesu noter samo zato, da so pri drugem takoj šli spet ven, izjemen dogodek).

Kako čudovit je fižolov cvet

Rekel je: nikoli se ne boj gledati. Glej vedno in povsod. Bulji v ljudi, tudi ko se pelješ z avtobusom. Kakšni so, kako se držijo, obrazi, telesa, sence, razmerja … Glej in opazuj, da boš videla. Šele ko vidiš, lahko ustvarjaš tudi sam. Nič hudega, če te bo kdo čudno pogledal, ti samo glej, da spregledaš in vidiš.

In tako zadnjih 30 let buljim in se čudim, potem pa vsake toliko kaj ustvarim tudi sama. Za razliko od ljudi (v katere še vedno z veseljem buljim, če le morem – nekateri obrazi in pojave so res fascinantni) rastline stoično prenesejo buljenje in fotografiranje. Tako kot puljenje, zastiranje in zalivanje. Ljudje in rastline živimo v različnih časovnih frekvencah – podobno kot ljudje in muhe, samo da je razlika v hitrosti gibanja in trajanju časa med rastlinskim in živalskim svetom še veliko večja. Predstavljajte si, kako nas vidijo rastline, sami spidigonzalesi smo zanje. Hektični in utrgani. Ni čudno, da mi, kadar me potegne v njihov svet, v človeškem začne zmanjkovati časa.

Priznam, buljenje je užitek že samo po sebi, ne glede na to, da je podlaga za ustvarjanje (ko padeš v alfa stanje in si v nirvani, čas ne obstaja več :). Lahko bi pisala blog Buljenje za telebane … pa ne bom. Kje imam pa čas :) Bo treba napisat, kaj se novega dogaja v permakulturi za telebane in v Gajinem vrtu. Kot je napisala Aljoška v komentarju na objavo Vrt je najboljši antidepresiv: Čakamo na poročila o novih vrtnarskih dogodivščinah. Hvala, Aljoška, že pišem!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.