ZA ali PROTI 22.4.12

Bakterije in glive, najmanjši pomočniki na vrtu, neumorno zreciklirajo vse, kar jim pride pod prste. Čeprav verjamem, da bi marsikdo, ki mu paradajzi nikakor ne dozorijo, pač pa že dolgo pred zrelostjo žalostno porjavijo, se zmehčajo in popadajo na tla, raje videl, da glivic na tem planetu ne bi bilo, pa brez njih ne bi šlo. Mimogrede, paradajzi porjavijo tudi zaradi pomanjkanja kalija, napade jih rja; temu se izognemo tako, da v sadilne jame potrosimo pepel.

V EPP sporočilih nas bombardirajo z medijsko gonjo PROTI bakterijam. Predstavljene so v podobni maniri, kot so nacisti pred 2. svetovno vojno sistematično črnili Žide na svojih karikiranih plakatih. Opisovali so jih kot grožnjo, ki jo je treba zatreti, uničiti, izbrisati z obličja zemlje. V obeh primerih je podlaga ista – pohlep.

Brez bakterij in gliv ne bi bilo eko vrta. Tudi v črevesju, tako kot na vrtu, brez bakterij ni zdravja. Prisotne morajo biti tako aerobne, kot anaerobne bakterije. Za slednje, ki za svoje delovanje ne potrebujejo kisika, so menili, da so odveč, ker povzročajo gnitje, potem pa ugotovili, da tudi brez njih ne gre. Tadaaa! Kakšno odkritje. Narava torej le ni neumna :)

Težava ni v tem, da so, pač pa v tem, da v okolju, kjer so, ni ravnovesja, stabilnosti. V nestabilnem okolju postane razmerje (med bakterijami ali čim drugim) nestabilno, posledice pa so težave (bolezni, propadanje). Torej ne PROTI (bakterijam ali čemu drugemu), pač pa ZA stabilno zdravo okolje, pa naj gre za okolje v črevesju, v stranišču ali na kuhinjskem pultu, na vrtu ali v državi.

Velja ista logika kot povsod v univerzumu: kadar smo PROTI, vlagamo energijo v nekaj, česar nočemo. Ko smo ZA, pa v tisto, kar hočemo. In to, v kar vlagamo energijo, se razvija, raste, veča. Logično.

Uf. V tem postu sem hotela napisati, zakaj brez bakterij in gliv ni zdravega okolja. Pa me je zaneslo … :) Hotela sem pisat o  bakterijah na vrtu, končala pa na kuhinjskem pultu in v gospodarstvu. Kar samo dokazuje, kako je vse povezano, kako povsod veljajo ista osnovna pravila. O tem, zakaj brez bakterij in gliv ni eko vrta, bom torej pisala kdaj drugič.

Mogoče bi morali isto logiko, zakaj je vedno bolje uporabiti princip ZA kot PROTI, upoštevati tudi na nivoju tega, kar se zdaj dogaja v Sloveniji. Ne PROTI zategovanju pasu, pač pa ZA poštenje, pravičnost, delavnost, odgovornost, pregon kriminalcev in škodljivcev (vseh, ne samo tamalih tatičev). Na primer, bo kdo odgovarjal za fiasko z računalniškim programom za socialo?

Advertisements

4 thoughts on “ZA ali PROTI 22.4.12

 1. Po mojem gre pa bolj kot za ali proti za krepitev organizma od znotraj. Tako kot sva že enkrat razpravljali. Če je sistem močan in stabilen mu nič ne more priti do živega. Tako kot pri ljudeh :) Sistem je isti sve su ostalo nianse :)

 2. Pozdravljena, dostikrat preberem tvoj blog in mi je resnično všeč-čestitke! Včasih se nasmejem ob vseh teh prijetno komičnih, realnih in z zdravo pametjo napisanih vsebin…hvala za opazovanja v naravi in vso to vsebino:)
  Moja velika želja je da kdaj pridem do zemljice, ki bi jo z veseljem obdelovala in naredila svojo pravljico…trenutno pa sem zadovoljna z majhnim koščkom in tvojim pisanjem, ki me navdihuje!

  pozdravček, Nena.

  • Zdravo, Nena!

   Hvala za prijazno sporočilo, tako lepo je slišati takšno mnenje. Tole pisanje dobi čisto nov smisel in zagon. Želim ti, da se čim prej dokoplješ do večjega koščka zemlje :)

   Želim ti lep začetek tedna,
   Bojca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s