Zakaj je pomembno, da vemo, kakšni so, ko so še majhni 24.3.12

Preden se lotim dela na vrtu, si najprej vzamem čas za sprehod in opazovanje. Da vidimo, kje smo :) Pogledam, kakšna je prst, pregledam zeliščno spiralo, mimogrede malo posanjarim o tem, kakšna eksplozija veselja do življenja bo na vrtu že čez mesec ali dva. In preverim, če se je kdo zasejal kar sam.

Če ne bi vedela, kakšni so, ko so še majhni, bi jih na vrtu lahko spregledala in populila ali potacala. Kar bi bila seveda škoda – če narava dela namesto mene, menda ne bom vihala nosu! Zato se mi zdi smiselno mlade sejančke vzgajati iz semena in si jih dobro ogledati za primer, da jih bom kdaj srečala na vrtu. Če bi vse sadike kupila, bi bila za to znanje prikrajšana. Da ne govorim o tem, kakšno veselje je, ko vidiš, da je iz semena zrastlo novo življenje …

Tudi sicer je pametno eno ali dve rastlini na vrtu med letom spustiti v cvet – potomci se bodo naslednje leto sami pojavili na vrtu. Potem jih je treba samo še prestaviti nekam, kjer ne bodo na poti in kjer bodo imeli dobro družbo. Takšni naseljenci so vajeni mojega vrta in klime, zato bodo zelo verjetno bolj odporni in prilagojeni kot kakšni uvoženi prišleki. Nekaj fotografij mladih rastlin sem objavila v temle postu: Kakšni so, ko so še mladi.

Na sliki: mali volčji bobki, ki so zrastli iz lanskega semena.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s