Permakulturni vrt Emilie Hazelip 1.3.12

Emilia Hazelip (1938 – 1. februar 2003) je bila Katalonka, ekološka vrtnarka in pionirka koncepta sinergističnega vrtnarjenja (sinergija = vzajemno koristna zveza, pri kateri je učinek celote večji od vsote posameznih delov; ali po domače: ko je 1+1=3).

Ko je leta 1977 prebrala knjigo Masanoba Fukuoke “The One-Straw Revolution” (o Masanobi sem pisala TUKAJ), se je najprej navdušila nad njegovimi idejami, jim sledila in vrtnarila po njegovih principih, kasneje pa je razvila svoj način vrtnarjenja, takšnega, kot je skozi izkušnje spoznala, da na njenem vrtu najbolj deluje.

Na youtubu sem našla serijo treh posnetkov, na katerih pripoveduje (še enkrat – hvala hvala hvala za internet!) s svojo nežno, rahlo špansko obarvano angleščino, o visokih gredah, vrtu, rastlinah in račkah. Ob priliki se bom lotila prevajanja, ker jo je res malo težko razumeti, njeno pripovedovanje pa je prijazno in polno znanja. In je škoda, da ne bi doseglo čim večjega števila ljudi, ki imajo radi svoj vrt, angleščino s španskim naglasom pa morda malo manj :).
Do takrat pa – posnetki so zgovorni že sami po sebi. Še opozorilo: po ogledu posnetka začnejo močno srbeti prsti!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s