Kaj je rekla smreka divji češnji? 25.2.12


“Danes imamo pa res lepo vreme!”

Moj nekdanji sodelavec mesojedec se je rad spuščal v dolge debate s kolegico vegetarijanko. Tema: uživanje mesa, da ali ne (nekaj časa sta bila celo zabavna). Njegov najpomembnejši argument je bil: kaj pa paradajz, a ga nič ne boli, ko ugrizneš vanj? A se ti nič ne smili, ko kriči in protestira, ne me pojest? Pa rožice, ki jim porežeš noge in jih stlačiš v vazo?

Pred časom sem gledala triler o rastlinah, ki so se zarotile proti ljudem in se jih znebile z nekakšnim živčnim plinom. Zanimiv film (zelo zanimivo je bilo tudi to, da smo bili v dvorani samo trije – super za gledanje trilerja). Zgodba o tem, da so rastline sposobne zarote, naklepa in maščevanja, je prenos človeškega načina delovanja na drugo vrsto. Nisem prepričana, da lahko res razumemo bitja, ki so od nas zelo drugačna. Ponavadi jih kar poosebimo. Ali pa razvrednotimo. Je lažje.

Bi lahko torej orhideja zadavila vrtnarja, ki jo je preveč zalival? Ne glede na hec, menda drži tole: rastline komunicirajo. O tem je pisal Clive Backster v knjigi Secret Life of Plants (Skrivno življenje rastlin) in Stephen Harrod Buhner v knjigi The Lost Language of Plants (Izgubljeni jezik rastlin). Znanstveniki na Univerzi v Exetru so naredili poskus, s katerim so dokazali, da rastline komunicirajo in se opozarjajo na možne nevarnosti. Rastlini so zarezali v liste, nato pa jo postavili skupaj s še dvema rastlinama v komoro. Zarezana rastlina je začela oddajati pline, obe drugi sta se na to odzvali.

Poglejte video: How plants warn each other of danger bbc.co.uk

Kako točno rastline komunicirajo in kako se lahko zavarujejo, ko so opozorjene na nevarnost, znanstveniki še ne vedo (rastline ne morejo pobegniti – kaj torej lahko?) Prepričani pa so, da so te sposobnosti rastlinam pomagale preživeti in dejavno vplivati na razvoj življenja na Zemlji. Kar vlije malo več spoštovanja do njih.

Upam, da se  moje rastline ne pritožujejo. Mogoče bi bilo sicer fino, če bi jih slišala, a če dobro premislim – je kar v redu tako, kot je. Vsaj na vrtu imam rada mir. Šundra je že tako povsod dovolj. In da bi potem kar naprej poslušala, ne to, pa daj že no tisto, pa zakaj nisi … oh, ja ;)

Advertisements

2 thoughts on “Kaj je rekla smreka divji češnji? 25.2.12

  1. Lep dvogovor med dvema ste opisali. Sicer vegetarijanci zagovarjamo, da se prebivalcev enega kraljestva pod nami ne sme jesti (živalsko kraljestvo), razen seveda v nekaterih okoliščinah. Kdor je kdaj bil klavec tudi ve, kako je, ko mora “zaradi kruha” naročiti naročilo za umor. Tudi pri nabiranju rastlin obstajajo pravila. Vendar pa nasprotnih bregov ne gre spreminjati. Vsakdo ima svojo možnost in pot, slednjič bo tudi vsakdo zgolj zase obrazložil, kako in kaj.

    Lp!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s