Kisla ali bazična prst? Maline in biooglje. 8.2.12

Kako lepo te včasih zapeljejo misli … prepričana sem bila, preprosta logika, da oglje prst naredi rahlo bolj bazično (kar je zaradi kislega dežja in še marsičesa dobrodošlo) in ker večini teh, ki jih gojimo na domačem vrtu, to ustreza, je to še en razlog več, zakaj tako lepo rastejo v zemlji z obogatenim bioogljem. Pa spet ni tako preprosto, ha. (Pre)hitro sklepanje lahko hitro zavede v napačno smer.

Na spodnji sliki so maline, ki so jih presadili hkrati. Grmovnicam na desni so dodali še GroChar biooglje kompleks, tistim na levi pa ne. Sicer je prst za vse bila enaka. Maline, ki so jim dodali GroChar biooglje kompleks, so se veliko  hitreje prijele in pognale. Pa baje malinam ustreza nižji pH! Torej zajec ni v tem grmu!


Opis poskusa: leta 2010 je Tony Howard, glavni vrtnar v Fairlight Hall v East Sussex presadil maline. V desno polovico grede je za polovico presajenih malin dodal izdelek Carbon Gold-a GroChar biooglje kompleks. Do junija 2011 je bila razlika med malinami že več kot očitna: maline, posajene v prsti, ki ji je bil dodano obogateno biooglje, so bile 45 do 60 cm višje od ostalih, njihova rast je bila veliko bolj bujna in jasno je bilo videti, da bo tudi plodov bistveno več. Vir: Carbon Gold.

V katerem grmu je torej zajec? Bom napisala, našla sem še nekaj zanimivih zadev. Pa načrtovanja vrta se bo treba lotit. Čez slab teden pride Valentin, ki ima ključ do korenin. Dedec pa pol, ni kaj, me prav zanima, kako bo opravil :) Pri nas je namreč zemlja globoko in temeljito zamrznjena Trnuljčica.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s