Zakaj so deževniki nori na biooglje? Zato! 29.1.12

Na vrtu me čaka kup materiala za visoke grede a la srednji vek, a je premrzlo, da bi se lotila dela. Tako ali tako pri krepkem minusu nimam kaj riti po zemlji, v hiši pa je pred pomladjo še čisto dovolj dela. In kaj je lepšega, kot čepeti na toplem in listati po knjigah o vrtnarjenju? Počasi kupčkam material, ideje in znanje za letošnji vrt in pripravljam načrt – letos bom sistematična kot še nikoli prej! Rezultat totalne sistematike pa bo popoln kaos. Samo navidezen, seveda ;)

Googlov prevod Permakulture za telebane v angleščino je pretty awful. Žal se ne utegnem lotiti pisanja v obeh jezikih, še za pisanje slovenskih postov nimam toliko časa, kot bi si želela. In kljub absurdnim prevodom (če bi se radi nasmejali, poglejte tole: Permaculture for dummies) so posti očitno dovolj razumljivi (na srečo imajo veliko slik, od teh je pa, kot vemo, vsaka vredna 1000 besed).


Deževniki, ki obožujejo biooglje. Vir: Woo’s Worms

Na post o deževnikih, ki ljubijo biooglje, sem dobila e-mail gospoda Craiga Samsa, ki je eden od pionirjev s področja biooglja v VB. Razložil je, zakaj so deževniki nori na biooglje (in pohvalil mojo radovednost :). Eccola, takole pravi:

“Mislim, da je reakcija deževnikov na biooglje povezana s prisotnostjo actinomycetes bakterij.  Te bakterije delujejo na prst alkalno, zato prevladujejo v vrtni zemlji (v gozdni, ki je bolj kisla, je več gliv kot teh bakterij). Ko deževnik zaužije hrano, ki vsebuje actinomycetes bakterije, postane za te bakterije nekakšna razmnoževalna komora, v kateri se bakterije razmnožijo. Deževnikovi iztrebki nato vsebujejo kar do 6-krat več teh bakterij kot jih je bilo v hrani, ki jo je pojedel. Biooglje predstavlja idealne pogoje za razmnoževanje teh bakterij, kar privablja deževnike, ti pa populacijo še povečujejo. Morda je prav v tem skrit še en odgovor na vprašanje, zakaj je zemlja, obogatena z aktiviranim bioogljem, rodovitnejša.”

Še več o deževnikih lahko preberete tukaj: Deževniki so prijatelji vrta. Da boste veseli, ko boste roza prijatelja srečali na svojem vrtu :)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s