Kisli dež, (za)kisani ljudje, kisla zemlja … 15.1.12

Našla sem nekaj zanimivega, potem pa vse skupaj povezala v zaključek, ki se mi zdi logičen in uporaben.

1. Ljudje, ki jemo pretežno “civilizirano” (beri: slabo) hrano, t.j. bel sladkor, prevelike količine in/ali večinoma predelano meso, belo moko, malo pa zelenjave, sadja in na splošno malo hranljivih živil, ki v telesu delujejo bazično, smo zakisani.
2. Zakisani ljudje imajo težave z glivicami, ker glivicam ustreza kislo okolje (vir mnogih ali celo večine hudih civilizacijskih bolezni je v črevesju in ko se nam tam namnoži kandida … o tem vedo drugi več od mene). Ena od posledic tega stanja je alergija: opozorilni znak, da hodimo po robu. In da je nujno kaj storiti.
3. Ljudje smo del tega sveta, za nas veljajo ista osnovna pravila kot za rastline, prst, ves svet. Glivice in plesni so na svetu zato, da pospravijo ostanke odmrlih bitij; na živih v velikih količinah niso zaželene. Še huje, lahko so smrtonosne.
4. Večini zelenjave ustreza pH 6 do 7. Kislost tal vpliva na sposobnost rastlin, da vsrkajo hranilne snovi. Bolj ko so tla kisla, težje bodo rastline vsrkale hranilne snovi. Hlevski gnoj poveča kislost prsti (nizek pH), biooglje ga zniža (višji pH).
5. Obogateno biooglje deluje bazično in je polno hranil, v bazičnem okolju pa glivicam ni lepo.
6. Torej je jasno, zakaj se je v zabojčku B (kjer ni biooglja – glej fotke) razpasla plesen, v zabojčku A (dodano obogateno biooglje) pa ne. Še eno pojasnilo več, zakaj je v zabojčku A več, večjih in bolj zdravih mladih tržaških solatnikov.
7. Glivice so čedalje bolj podjetne; slovenski paradižniki so marsikje živi samo še pod strehico. Biodinamiki si pomagajo s preslico oz. njenim pripravkom, ki vsebuje kremen (o tem sem pisala TUKAJ). Je mogoče, da idealne pogoje za napade glivic omogoča kisel dež? Lahko biooglje pomaga? Komaj čakam toplejše čase, da preizkusim idejo.

Zabojček B (kupljena zemlja za sajenje); med sejančki se je razpasla plesen, ki vpliva na njihovo rast:

Zabojček A (kompost z bioogljem za vzgojo sadik GroChar); zdravi in že na oko številčnejši sejančki:

Pogled na oba zabojčka: zabojček A (na levi) in zabojček B (na desni):

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s