Deževniki so nori na biooglje! 4.1.12

Da so deževniki nori na biooglje, sem pisala že v temle postu: Biooglje – sprožilec dobrega; avstralski permakulturnik Barry Batchelor je opazil, da so deževniki, kadar je kompostu dodal biooglje, postali zelo živahni, se zbrali pri biooglju in si dali veliko opraviti; očitno so biooglje raznašali naokoli in manjše koščke z veseljem pojedli. Našla sem še enega navdušenca nad vermikompostiranjem, Wooja, ki je na svoji spletni strani objavil poskus, v katerem je pokazal, kako se obnašajo deževniki, ko dobijo skupaj s svojo priljubljeno hrano še biooglje. Zadeva me je navdušila, ker dokazuje, da je kompost, v katerem je dodano biooglje, predelan bistveno hitreje. Fotografije, potek in rezultate poskusa objavljam z njegovim dovoljenjem. Še link na njegovo spletno stran: Woo’s Worms (pri njem se najde še marsikaj zanimivega). Spodaj so slike poskusa. Opisi so nad slikami.

Odpadki – hrana za deževnike: lubenica, solata, čebula, koruza, krompir, šparglji, brokoli, paradižnik …

Na levi: lonček št. 1 z 230 g odpadkov in 230 g biooglja.
V sredini: lonček št. 2 z 230 g odpadkov in 115 g biooglja
.
Na desni: lonček št. 3 z 230 g odpadkov.

Vsebine vseh treh lončkov so bile dodane v škatlo z deževniki.Levo zgoraj vsebina lončka 1, desno zgoraj vsebina lončka 2, spodaj vsebina lončka 3.
Prvi dan: deževniki so se začeli hraniti z vsebino lončkov.

2. dan: čedalje več deževnikov se zbira pri hrani. Zdi se, da je najbolj živahno pri odpadkih z bioogljem. 3. dan – deževniki se še vedno zelo živahno hranijo. Še vedno se zdi, da je največ aktivnosti pri biooglju. 4. dan – deževniki najhitreje jedo kupček iz lončka št. 1. Poglejte bližnji posnetek.5, dan – bližnji posnetek vsebine iz lončka št. 2.6. dan – vsebine iz lončka št. 1 skoraj ni več. Deževniki zdaj jedo vsebino lončkov 2 in 3.6. dan – bližnji posnetek vsebine lončka št. 1. Večino vsebine so že pojedli.6. dan – bližnji posnetek vsebine lončka št. 2. Ker je vsebine iz lončka št. 1 zmanjkalo, se deženiki zbirajo pri drugih dveh kupčkih. 7dan – kupčka št. 1 ni več.7. dan – tudi kupčka št. 2 skoraj ni več. Deževniki se zbirajo pri kupčku št. 3. 7. dan – hrana je le še v kupčku št. 3.8. dan – deževniki so pospravili vse kupčke. Nekaj hrane je le še v kupčku št. 3. 

Rezultati poskusa: deževnikom je očitno najbolj šla v slast hrana iz kupčka št. 1, ki ji je bilo dodano največ biooglja (razmerje odpadkov in biooglja je bilo 1:1). Zaužili so tudi večino biooglja in ga predelali. Ostali so le večji koščki biooglja, ki jih niso mogli pogoltniti.

Seveda bi bilo čudovito vedeti tudi, zakaj neki je biooglje tako zelo všeč deževnikom. Pa tudi, če tega še ne vem – zaenkrat mi zadošča že to, da je kompost z bioogljem očitno hitreje predelan in da privablja deževnike, male pomočnike, ki se jih res ne branim.

Advertisements

2 thoughts on “Deževniki so nori na biooglje! 4.1.12

 1. Zanima me kateri gnoj je najutreznejši za predelavo gnoja in bio
  odpadkov v kompost, je to mogoče goveji, kojnski ali tudi kokošji?
  Imam ustrezno količino gnoja za kompost z kalifornijskimi deževniki.
  Prosim za vaše mnenje, kakšne izkušnje imate.
  LP Martin Hrastovšek.

  • Občudujem ljudi kako lahkotno in brez vsakršne avtocenzure postavljajo vprašanja na katera naletijo ob kakršni koli dejavnosti ali vsakodnevnem početju.
   Postavljanje kakršnihkoli vprašanj zahteva vsaj malo znanja in poznavanja predmetne teme ali področja o katerem bi naj naslovnik vedel kaj več. Področja vrtičkarstva, pridelovanje hrane in posebej izpostavljam področje predelave, nege in uporabe bioloških presežkov/ostankov rastlinskih delov (kar velja tudi za ostanke kuhane hrane….)so obsežna in odločilni faktor uspešnega kompostiranja. Pospeševanje, izboljšanje in še dodatno oplemenitenje z bioogljem
   je še kako pomembno (vendar ga začetnikom ali celo popolnim nepoznavalcem ne priporočam) iz razlogov katere ureja trmasta (edina pravična in vsekakor pametnejša od vseh nas..)mati narava in na vso srečo nas nič ne vpraša !!!
   Da ne zabredem pregloboko,naj omenim pomembnost učenja po logičnih korakih in praktični uporabi (aplikaciji) slehernega naučenega in utemeljenega znanja ali informacije. Zavedati se moramo preobilnosti količini veh možnih oblik odkrivanja “tople vode” katerih je možno najti v literaturi in zadnje čase vse preveč na spletnih straneh. Kako slediti vsem virom vsemogočnih nasvetov in novodobne spletne virtualnosti vedenja in znanja postaj a že bolj ovira kot pa prednost. Odpirajo se centri za razvoj in svetovanja pestrega obsega iskanja modnih rešitev kriznega stanja ne da bi izpostavljal konkretno panogo ali specifično področje (skupni imenovalec je vsem po možnosti denar…., če se le da iz EU ).
   Prodaja kuhalnikov Biochar je bila pred leti simpatična za obznanjanje praktične uporabe enostavne naprave v kateri ob procesu pirolize suhih organskih snovi nastaja toplota za priročno kuhanje, prigrevanje katere koli hrane ali napitka ob izmerlji vrednosti občutka zastonjske energije ob odličnem ostanku (napačno rečeno odpadu) t.i. Bio Oglju ! Nekaj časa pa je še moralo preteči, da smo izvedeli kaj več o prednostih le tega in sedaj tudi vemo kako pravilno ga
   uporabiti pri ustvarjanju pravega humosa.
   Včasih je pomembno pravočasno končati in za konec vprašanje : oseba J.M.H. ,januar 15.2012.
   še do danes ni dobila odgovora !!
   Imetniki, nosilci ali svetovalci in trgovci bi morali vsekakor odgovoriti večini vprašanj ali pa se morda motim. Obilo prijetnnih , ustvarjalnih in koristnih početij vam želom in ne pozabite : ” kar bomo posejali, to bomo tudi želi” !
   Dlakavo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s