Živa, lepa … 12.12.11

This is a non-commercial attempt to highlight the fact that world leaders, irresponsible corporates and mindless ‘consumers’ are combining to destroy life on earth. It is dedicated to all who died fighting for the planet and those whose lives are on the line today. The cut was put together by Vivek Chauhan, a young film maker, together with naturalists working with the Sanctuary Asia network (www.sanctuaryasia.com).

Čudovit video. Potem pa – OK, in kaj lahko jaz s tem … ? Po mojem je vse odvisno od tega, v katero skupino spadam. Sem ena od world leaders, irresponsible corporates ali mindless ‘consumers’ ? In ker sem “zgolj” consumer (potrošnik), ki lazi po svojem kupčku (da ne rečem česa … :) neposredno odločam zgolj o tem, kaj kupim, kaj odvržem, kaj uporabljam, komu namenim svoj denar, tudi tisti košček dohodnine, o katerem lahko sama odločam. Odločam o tem, kakšne vrednote deklariram in živim za svoje, kaj prenesem svojim otrokom in o čem debatiram s prijatelji. Malo? Nikakor ne, to je veliko. Ker takšnih mravelj nas je 7 milijard.

Advertisements

4 thoughts on “Živa, lepa … 12.12.11

 1. Mene tudi stisne, ko sam doma vidim koliko embalaže s v treh dneh nabere v vrečki (ja, ločujemo odpadke). Upam na spremembo, da se počasi vsi zbudimo in svojim otrokom omogočimo svetlejšo prihodnost.
  Glede mravelj in permakulture – Bojca, ne bi bilo super, če bi si lahko izmenjavali izkušnje (tvoj blog je odličen!), pa ne samo virtualno, tudi v živo in se tako marsičesa od drugega še več naučili? Vsi tisti, ki bi bili odprti za izmenjavo idej, bi se lahko vmestili na zemljevid (recimo Google) in bi tako imeli vpogled na število oziroma širjenje permakulture v Sloveniji. Tvoja stran – blog se mi zdi “pionirska” tudi v tej smeri, kaj meniš?
  lp, Vasja

  • Živjo, Vasja,
   me veseli, da ti je blog všeč! Drži, informacije so razdrobljene. Začela sem z nekaj knjigami in spletnimi stranmi, potem pa hitro naprej na svoj vrt, poskuse delat. Graham Bell je v svojem decembrskem intervjuju rekel “permakultura ni zbirka trikov, ampak ključev”, ki odpirajo vrata do rešitev. Vidim, da si našel zemljevid, ampak zelo verjetno je permakulturnikov še veliko veliko več. Kaj deluje zame, zate, za kogarkoli, je odvisno od okoliščin, nadmorske višine, pogojev, potreb, vrste zemlje, časa itd. in se odkrije in uvede postopoma. Zato se učim od vseh in uporabim vse, kar se mi zdi uporabno, edino temelji so vedno nespremenljivi – ne škodi, vrni in delaj iskreno. Seveda se je v živo mogoče veliko več naučiti, ko človek sam poskusi, s tem se popolnoma strinjam.
   Lp, Bojca

  • Pomaga tudi, če že v trgovini kupujem z mislijo na odpadke. Večja pakiranja (npr. liter namesto 2 dl jogurta), osnovna namesto predelana zapakirana živila ipd. S papirjem podkurimo, bio odpadki gredo v kompost (da ne smrdi, je v kuhinji vedro s pokrovom), pločevinke gredo v vrečo v kleti, potem pa na odpad z drugimi kovinami, steklo pa v kontejner za steklo. Na koncu ostane zelo malo za na odpad :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s