Biooglje pri biodinamikih na Primorskem 10.12.11

Poskus z bioogljem še poteka (vmesne rezultate sproti objavljam tukaj: Preizkus rodovitnosti komposta z bioogljem). Podobne zadeve počnejo tudi drugje, tule je fotografija, kaj je zrastlo, ko so delali poskus z bioogljem v Vermontu.

Za biooglje so se navdušili tudi biodinamiki v Ajdi Goriški (oktobra sem imela predstavitev permakulture in biooglja). Po predavanju smo se pogovarjali, kako bi naredili večji projekt, v katerem bi preizkusili delovanje komposta z bioogljem. Res so ljudje dejanj; Marjana Pia Pečenko (njej gre zahvala tudi za organizacijo oktobrskega predavanja :) mi je sporočila, da so si že preskrbeli večjo količino biooglja in ga dodali na pol zrelemu kompostu, ki bo do pomladi pripravljen za uporabo.

Polovico korenja, ki bo posejano na dolžini 40 m, bo prehranjevala z navadnim kompostom, polovico pa s kompostom, ki mu bo dodano oglje. Če bo komposta z bioogljem dovolj, bo podobno naredila tudi pri koruzi, fižolu, krompirju odvisno, koliko komposta z ogljem bom uspela pripraviti. Marjana Pia mi je 1.12. napisala: kompost z bioogljem je že pripravljen,  samo še naše B-d preparate mu dodam … Zadovoljna?
Kako ne bi bila :)) Upam, da bo Marjana Pia utegnila naredit kakšno fotografijo svojega dela ob vseh obveznostih, ki jih ima.

Pripenjam še link do članka, ki o biooglju govori z vseh vidikov, tudi potencialno negativnega (če je podlaga za ukrepe pohlep in kratkoročna miselnost, se še tako dobra ideja sfiži…): Biochar, running the numbers.  Ko bom utegnila, ga bom prevedla.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s