Urbane berlinske čebele 13.11.11


V Berlinu, pa tudi v drugih evropskih mestih (npr. v Munchnu) so entuziasti, ki jim ni vseeno za čebele, poskusili in uspeli – čebelarijo na strehah stavb. Berlin je zelo zeleno mesto, z veliko zelenimi površinami, parki in drevesi in zato čebelam danes prijaznejše okolje, kot pa podeželje, kjer velike njive monokultur vzdržujejo s strupenimi fitofarmacevtskimi sredstvi (čeprav, vrtičkarji so pogosto še hujši ravbarji; ne razumem, kako lahko kdo z mirno vestjo pobije vse živo okoli sebe, potem pa poje s strupom pridelano jabolko ali solato; karenca in toleranca gor ali dol, strup je strup in brezobzirnost je brezobzirnost).

Čebele oprašujejo 80 % rastlin. Brez njih jih ne bo. Bomo jedli samo krompir? Irci so poskusili … Brez rastlin ni živali in ljudi. Kdor misli, da je to hec, je trotl (bi napisala kaj hujšega, pa iz vljudnosti ne bom).

V Berlinu za čebele skrbi že 170 urbanih čebelarjev. Dela je za nekaj ur na teden, pomen za ohranitev čebel na dolgi rok pa morda odločilen. Ti ljudje so živ dokaz, da se da pridelati hrano tudi v mestih.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s