Bi testirali kompost z bioogljem? 28.10.11

Do februarja, ko se bo začelo delo z novimi sadikami, je še daleč, pa ne bi čakali do takrat, zato že sedaj vabim, da skupaj preverimo, če kompost z bioogljem deluje ali ne. Vabim prostovoljce, ki bi bili pripravljeni pri sebi doma narediti poskus s sejanjem v dve posodi: v prvi bo kompost z bioogljem, v drugi (testni) pa navaden kompost.

Na vrtu se ne bo dalo delati poskusov, za božično žito je zgodaj, lahko pa poskusimo s čim drugim. Predlogi so dobrodošli!

Kompost z bioogljem priskrbim jaz, navodila tudi, končni rezultat bo viden sam od sebe. Naloga raziskovalcev bo, da dokumentirajo poskus. Kdor se ne mara oglašat na blogu, mi lahko pošlje mail na bojcajanus@gmail.com.

Advertisements

12 thoughts on “Bi testirali kompost z bioogljem? 28.10.11

  1. Bravo!!!! Na to sem čakal…;-) Da na lastni koži preizkusimo kako tole deluje… Predlagam da nas bi bilo čim več ki bi to prezkusili… Oziroma da vsak proba drugo vrsto zelenjave… Tako da bi dobili rezultate na čim več vrstah zelenjave… Sam se javim npr za rukulo…;-)

  2. Super, hvala za navdušen odziv! Doslej ste se javili 4 raziskovalci, 2 na blog in 2 na mail. Kompost z bioogljem in navodila bom pripravila do konca praznikov, do takrat pa razmislimo, kaj bi lahko posejali ali posadili! @Peter, ja, bi bilo super, če bi lahko poskusili vse vrste zelenjave, pa se bojim, da bo komposta z bioogljem premalo … :) Kje boš pa gojil rukolo?

  3. Se pridružujem. Letos sem imel paradižnike v atriju, zdejle mi pa (ob vedno manjši izbiri zelenjave) pride na pamet solata berivka, pa da jo pocufamo malo vsak teden :-). Dejstvo je, da jemo doma bolj ali manj samo ob vikendih, ampak takrat toliko več damo na kvaliteto. Sem odprt tudi za druge predloge kaj bi raslo v stanovanju, tik ob oknih.

    • Sem videla, zanimivo, ideja se očitno širi tudi pri nas! Super! Načrtov za to se najde precej na netu, samo da tole ni kuhalnik, ker na njem ne moreš kuhati, in gre žal energija, ki se sprošča, medtem ko delaš biooglje, v nič, pa še okolje onesnažuješ (propan, metan). Drug pomislek je, da za pripravo oglja porablja drva; v smislu permakulture je, da se porablja odpadla biomasa, ne pa drva. Med pobudniki uporabe biooglja je veliko bojazni, da bodo ljudje v pohlepu in želji po hitrem dobičku začeli v množični proizvodnji “kuriti” les, namesto da bi se potrudili (saj ni treba veliko) in za oglje porabili odpadlo biomaso (samo malo več truda in organizacije je treba; tanka črta je med delanjem škode in koristi). Ponekod razmišljajo o sajenju hitro rastočih dreves, ki bi jih potem pirolizirali v oglje – pa imamo milijone ton odpadle biomase na volje! Če začnem samo pri farmah piščancev… Na načrtih na netu luknje v sodu niso kar naključno postavljene. Pri pirolizi se sproščajo plini in energija. Če se bo kdo lotil tega sam doma, predlagam, da najprej dobro preuči različna navodila, da ne bo kaj narobe.
      P.S. Terra preta ni zgolj zemlja+biooglje; kako so jo delali amazonski Indijanci, ni v celoti raziskano. Biooglje ima res izjemne lastnosti, ko ga aktiviranega dodamo zemlji, vendar bi bilo poenostavljeno reči, da s tem že delamo terro preto.

  4. Malo dlje je trajalo, kot sem upala, da bo, upam, da niste mislili, da sem pozabila… Zdaj imam končno pripravljen material za testiranje komposta z bioogljem. Našla sem idealno seme (tržaški radič solatnik), ki ga lahko sejemo in jemo od poletja do pomladi. Seveda lahko poskusimo tudi s čim drugim. Namen poskusa je primerjava med rodovitnostjo običajnega komposta in komposta z bioogljem. Vsak raziskovalec dobi 1 do 2 l komposta z bioogljem in navodila (med pomembnimi opozorili je tudi to, da kompost z bioogljem zadrži več vode, zato bomo obe posodi – poskusno in testno – zalivali po potrebi in, če predvidevam prav, zelo verjetno kompost z bioogljem zalivali manj kot pa testni običajni kompost). Med tednom sem vsak dan na relaciji Zaplana – Ljubljana. Predlagam, da se dobimo v sredo, 16.11. ob 17h v kakšnem lokalu, gostilni ali kaj podobnega. Predlogi dobrodošli!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s