Kuhalnik na biomaso v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje 25.9.11

Rok Oblak je Slovenec, ki trenutno živi in dela v Kanadi in je eden od ljudi, ki jih cenim zaradi njihovega dela. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je samo še danes (zakaj tako kratko, samo 4 dni??) odprta razstava Silent revolutions – Sodobno oblikovanje v Sloveniji, na kateri je tudi kuhalnik na brikete iz biomase slovenskega oblikovalca in “stoverja” Roka Oblaka.

Tole piše na spletni strani MAO:

Kuhalnik Holey Roket, oblikovanje: Rok Oblak, soavtor: Larry Winiarski, 2009
Oblikovalec Rok Oblak je razvil ljudski kuhalnik Holey Roket, v sodelovanju z različnimi centri iz vsega sveta, ki se ukvarjajo z izdelovanjem briketov iz biomase. Nenavadna kolenska oblika predela za gorenje in lega briketov izboljšujeta pretok zraka in tako omogočata višje temperature za izgorevanje strupenih plinov in drugih snovi, poleg tega pa takšna oblika omogoča preprosto nalaganje kuriva med kuhanjem. Odprtokodno obliko, preprosto za kopiranje, lahko prilagodimo že obstoječim kuhalnikom, obstoječe cevi pa služijo hkrati tudi kot model za brikete. Izdelava kuhalnika Holey Roket ne stane praktično nič, zaradi uporabe organskih odpadkov pa spodbuja trajnostno kulturo in prispeva k čistejšemu okolju.

Tule je še Rokova stran: Holeyroket in prikaz izdelave: Holey Roket Making  (z zelo luštnim videom, v nadaljevanju pa si lahko ogledate še cel kup zanimivih posnetkov).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.