Biooglje pod mikroskopom 25.9.11

Med pionirji na področju biooglja so (a je kaj čudnega :) zelo aktivni Avstralci. Eden od blogov, na katerih berem, kaj počnejo, je tale: Biochar project Australia.

Tukaj: electron microscope images of biochar (če bi radi videli povečane fotke, odprite link) so objavljeni posnetki biooglja, narejeni  s pomočjo elektronskega mikroskopa, na katerih se dobro vidi, zakaj je biooglje  tako učinkovito pri oblikovanju strukture tal in od kje njegov potencial za povečano rast rastlin.


Na posnetkih se lepo vidi, da je biooglje ogromna “goba”, z velikansko površino za absorpcijo mikroorganizmov, hranilnih snovi in tudi vode. Vpliva na zakisanost tal, menda nase veže težke kovine in strupe, čisti prst. Še boljše bi bilo videti aktivirano biooglje, naseljeno s prebivalci… žurka :)

Konec koncev – tudi v človeškem telesu oglje deluje podobno kot v prsti. Z medicinskim ogljem si pomagamo ob driski in zastrupitvah (več piše tule: Medicinsko oglje). Kar je čisto logično: tudi človek je samo organizem. Z ogromno bakterij, delež teh v človeku je večji kot delež česarkoli drugega, pravzaprav smo tovorni vlakci za bakterije (kaj vam to pove o sredstvih za uničevanje bakterij…). Smo organizmi tako kot mama Zemlja; sicer res precej manjši od nje, pa vendar.

Na Japonskem izvajajo projekt, s katerim se trudijo odpraviti posledice radioaktivnega onesnaženja. Na Haitiju in na Filipinih oživljajo mrtvo prst. V Bombaju so začeli projekt urbanih vrtov. Študent iz Indije, ki dela magisterij na Švedskem, je za svojo raziskovalno skupino naročil nekaj kuhalnikov za biooglje; prosila sem ga za ugotovitve. Obljubil je, da mi jih bo posredoval.

Jaz tale trenutek (še) nimam tako velikih ciljev… Danes je tako lep dan… Gremo na vrt, potem pa kuhat :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s