Biodinamični paradižniki 15.9.11

Čas tako divja, da raje ne pogledam, kdaj sem napisala zadnji post… Ko najdem ali si izmislim kaj zanimivega, si naredim opomnik – in teh se je do zdaj nabralo že 14. Po eni strani je to frustracija, po drugi pa blagor. Morje tem je za vsakogar, ki piše, nekaj najlepšega :) Obiskala sem gospo Marjano Pio, ki se v Braniku ukvarja z biodinamiko. Peljala me je po svojem velikem terasastem vrtu. Vse sva pregledali – poslušala sem jo z odprtimi usti in se naučila nekaj fenomenalnih zadev. Na primer tole – kako to, da imajo biodinamiki tako krasen paradižnik.

Cela Slovenija sestavlja nadstreške za svoje paradajze, biodinamiki pa ne. Pri Marjani Pii sem videla dolg špalir čudovitih zdravih rastlin z velikimi in močnimi plodovi. Pa nobene strehice na vidiku. Seveda mi je zadeva padla v oči. Kako torej biodinamiki opravijo z glivicami?

Glivice v naravi skrbijo za to, da odmrlo življenje razgradijo. Kadar dežuje pa se lahko pod vplivom lune “dvignejo” in napadejo tudi žive rastline. Rešitev je v tem, da zemljo “obtežimo” s pripravkom iz njivske preslice, ki vsebuje veliko kremena. Glivice tako ne morejo seči dovolj visoko, da bi napadle rastline.Čaj iz njivske preslice pripravimo tako: 100 g njivske preslice damo v 10 l hladne vode, pristavimo, zavremo in pustimo počasi vreti 1 uro (količina je preračunana za 10 arov, za manjšo površino pripravimo manj). S čajem škropimo zgodaj spomladi (februarja in marca). Krompir, paradižnik, buče in kumare pa preventivno škropimo še po vsakem dežju v času okrog polne Lune. Škropimo rastline in tla. Ne pretiravamo, sicer bomo naredili več škode kot koristi.

Advertisements

2 thoughts on “Biodinamični paradižniki 15.9.11

  1. Bojca žiu,
    čisto majčken popravek: eno pest (bom stehtala,če je to 100 gramov, pa mislim, da je manj) damo v dva litra vode in počasi vremo, Saj veš, dvolitrski lonec ima vsak, desetlitrskega pa je že težko postaviti na kuhalnik, še posebej, če je pirolitičen…
    Ko smo takole počasi prevreli, kakšne pol ure pa tudi dlje, ne bo škodilo, če na koncu dodamo še ščepec kamilice in malo večji ščep rmana. Potem ta čaj ohladimo in mu primešamo 8 litrov vode. Na koncu sva tako na 10 litrih presličnega čaja, s katerim obvezno škropimo tla pod rastlinami vedno, kadar je ob polni luni dež. Kremen kot posrednik kozmičnega tako pomaga uravnotežiti zemeljsko. Seveda je to le del ukrepov, da ohranimo rastline zdrave za kaj več pa bi bilo dobro navezati kontakte z najbližjim društvom za biodinamično gospodarjenje Ajda.

    vsem lep pozdrav
    Marjana Pia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s