Kaj je temelj civilizacije, brez katerega je še vsaka propadla? 9.8.11

Kaj je temelj civilizacije? Umetnost? Omika? Znanost? Struktura? Demokracija? Jok, bratec. Temelj civilizacije je prst, zemlja, humus. Če bi se kaj naučili iz zgodovine, bi vedeli, da je še vsaka civilizacija, ki je uničila svojo prst, propadla.

Zgodovina je pokazala, znova in znova, da so se civilizacije razcvetele in propadle na osnovi tega, koliko je je bilo in kako zdrava je bila vrhnja plast tal. Ne ipod, iphone, optični kabli, farmacija, genetika, poleti v vesolje… hrana je temelj civilizacije. Vrhnja plast tal, 10, 20 ali 30 cm debela plast humusa je osnova za hrano, zato menda ni težko razumeti koncepta.

Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find
That money cannot be eaten.
(Cree Indian Prophecy)
Šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo,
šele takrat, ko bo zastrupljena zadnja reka,
šele takrat, ko bo ujeta zadnja riba,
šele takrat boste ugotovili,
da se denarja ne da jesti.
(Prerokba Indijancev Cree)

 

In kljub temu je koncept očitno tako težko doumljiv, da so se uveljavile enake strukture, kot tiste, ki so povzročile propad preteklih civilizacij: uničenje gozda, izčrpavanje in uničenje prsti, dokler na njej ne zrase nič več. Ta vzorec je zgodovinsko dokazano neuspešen, mi pa še vedno ohranjamo na nafti zasnovan kmetijski sistem, v katerem proizvajamo hrano brez življenja v tleh. Civilizacija starih Majev ni propadla zaradi vojn, ampak zaradi ekološke katastrofe. Razvili so izjemno učinkovito kmetijstvo, potem pa vsega presiti začeli krasiti hiše z belim opleskom. Zadeva je postala modna in tako množična, da jih je zaslepila. Za pridelavo apna so porabili nepregledne količine lesa, uničili gozd in porušili ravnovesje. Brez tega se je sesula pridelava hrane. Še nekaj spopadov – in konec starodavne civilizacije. A smo ljudje res tako grozljivo neumni? Krona stvarstva? Oh dear. I give up, je pravkar rekel Graham Bell :)

Advertisements

2 thoughts on “Kaj je temelj civilizacije, brez katerega je še vsaka propadla? 9.8.11

  1. Tako dobro si to napisala, da so mi šle dlake pokonci. Mislim, da je vrtičkarjem jasno. Pa morda še komu. Optimistični pogled bi bil: saj nas ni tako malo – vrtičkarjev. Pesimističen pogled bi bil: tisti, ki ne razumejo, da se denarjane da jesti so v premoči. Morda so pa Maji le imeli prav, ko so napovedali, da bo 2012 prišlo do konca sveta, kar jaz razumem konca sveta v kakršnem živimo sedaj in bo prišlo do velikih sprememb, kar jaz razumem, da bo večina ljudi spoznala, da se denarja ne da jesti. No, potem bomo pa že na boljši poti :)

    • Hvala, Nataša! Mogoče nas pa le ni tako malo, vsekakor nas je pa vedno več. Mislim, da je zdaj čas učenja, ki bo takrat, ko/če bo prišlo do kolapsa (majhnega ali velikega) najbolj dragoceno imetje, pa sploh edino uporabno. Zdaj je še čas, da se učimo na napakah in s poskusi, da zbiramo informacije in dobre prakse in si jih delimo. Dobra novica je, da zemlja ni zamerljiva. Ted Wysocki iz Massachusettsa mi je povedal, da se je s svojo skupino pravkar vrnil s severa Kanade, kjer so pripravili nekaj testnih njiv z bioogljem – humus ustvarjajo na področju, kamor prši slana voda, se pravi v totalno neprijaznem okolju. Na Filipinih iz puščave spet ustvarjajo rodovitno zemljo (tudi z bioogljem, proces traja 7 let) in Tedova kolegica z vzdevkom Worm lady (gospa s črvi :) je z vermikulturo in bioogljem v nekaj letih na goli skali naredila 60 cm noro rodovitnega humusa. V ZDA je samooskrba postala novi trend. Mogoče res nismo najbolj pametna bitja v vesolju, ampak mogoče pa le še ni prepozno :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s