Vzgoja otrok je podobna vrtnarjenju. 31.7.11

… sem pred nekaj dnevi povedala v službi in najprej dobila nekaj začudenih pogledov v smislu, a si ti še OK…? :)

Pa pravzaprav kar resno mislim. Enako kot pri vzgoji otrok velja tudi pri vrtnarjenju/kmetijstvu/sadjarstvu itd. tole: dodajaj, teži, vmešavaj se, samo toliko, kot je res treba. Vse ostalo je samo izguba energije, časa, virov, živcev, učinek bo pa ravno nasproten: preveč “dobrega” zamori; tako otroke kot rastline. Otroci, ki jih stalno nadzorujejo, jim stojijo za ritjo, jih strašijo pred bakterijami, živalcami, svetom, na vsak njihov migljaj pa poskoči vsa ožja in širša družina, so enako zatolčeni, kot rastline, ki jih izoliramo, stalno zalivamo, škropimo, posipavamo z raznoraznimi “dobrotami” iz kemičnih tovarn. Pri obojem profitirajo tretji (proizvajalci, prodajalci). Sodobni starši se bojijo vzgajat otroke, da ne bodo “poškodovali nežne psihe” in jim pustili travm, zaradi katerih bodo potem otroci pri 60-ih ležali na psihoterapevtovem kavču in jamrali, da jim mama pri treh letih ni pustila zadavit domače mačke…  Tale pregovor se mi zdi odličen moto za mlade mamice, ki jih je strah, če bodo zmogle in znale: A mother good enough is good-enough. Saj so tudi otroci samo ljudje.

Isto je na vrtu. Rastline izoliramo, da se jim ja ni treba niti malo stegnit, zalivamo, privezujemo, gnojimo in špricamo, pa pri tem pobijemo in odženemo normalne, zdrave pogoje. In potem je rezultat klavrn, ker so do skrajnosti razvajene kot narobe vzgajani otroci.

Vsega mora biti ravno prav, da je razvoj zdrav. In čim manj strahu, da ne bo šlo, tega sploh ni treba. Strah izvira iz nezaupanja in od tu izvira potreba po stalnem nadzoru. Opazujem, poslušam, pomagam, vskočim, ampak samo takrat, ko je to treba in toliko, kot je treba. Saj mi sami povedo :)

In potem bi lahko rekla takole vsem tistim, ki se lotevajo svojega vrta in jih skrbi, če bodo zmogli in znali: A gardener good enough is good-enough. :)

2 thoughts on “Vzgoja otrok je podobna vrtnarjenju. 31.7.11

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s