Kako dodamo biooglje na vrt, da dosežemo največji uspeh. 22.7.11

Na vrt dodamo vedno aktivirano bioolje, se pravi oglje, v katerem so se že naselile kolonije mikroorganizmov in gliv, ki bodo obogatile prst.

Za domače potrebe zadošča biooglje, ki ga sami pridelamo na TLUD Champion kuhalniku (cca 250 g pri vsakem kuhanju) in domači gospodinjski odpadki. Biooglje ohladimo, večje kose zdrobimo. Biooglje pomešamo s kuhinjskimi odpadki, listjem, vejicami, gnojem itd in pustimo, da kompost dozori (če se nam mudi, uporabimo 18-dnevni pospešeni način). Zrel kompost ima svež vonj po zemlji.

Skoncentriran zrel kompost z bioogljem (razmerje 50/50) uporabimo, ko sejemo in sadimo. Posujemo ga v jarke ali jamice, kjer bo rastlinam na dosegu korenin.  Izven rastne sezone pa lahko po praznih gredam potresem kar nezrel kompost, pomešan z bioogljem. Zastirka pride zemlji vedno prav. Do pomladi bo vse skupaj preperelo, biooglje pa bo aktivirano in pripravljeno, da nahrani nove rastline. Lani sem po končani sezoni nepreperele odpadke potrosila po vrtu in do pomladi so večinoma razpadli. Pred sejanjem sem ostanke pograbila na rob grede; zemlja pod zastirko je bila rahla in sveža, kot še nikoli.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s