Masanobu Fukuoka 12.6.11

Masanobu Fukuoka (1913 – 2008), japonski filozof in kmetovalec, ki je živel na otoku Shikoku, je menil, da je ozdravljenje zemlje in prečiščenje človekovega duha en in isti proces in zato predlagal takšen način življenja oziroma pridelave hrane, v katerem je tak proces mogoč. Dejal je: “Naravno kmetijstvo ni zgolj način pridelave pridelka, je pot do izpopolnitve in kultivacije človeka kot bitja.”

Nanj sem se spomnila te dni, ko sem na vrtu našla mlade sadike buč, špinače in nečesa, za kar še vedno ne vem, kaj je. Sami so si določili prostor pod soncem. Preživeli so zimo, si našli najbolj idealen prostor in zanje sem res lahko prepričana, da so zdrava in močna bitja.

Masanobu Fukuoka je semena zmešal z glino in iz nje oblikoval kroglice, ki jih je jeseni razmetal po zemlji, prepričan, da si bodo rastline same določile najbolj ugoden prostor. Metoda je stara, uporabljali so jo že v antiki. S svojim načinom je bil uspešen, osnovni pogoj zanj pa je zaupanje. Ta pa je zgolj eden od načinov, na katere se kaže ljubezen.

Še link do članka o njem: http://www.permaculture.com/node/140. V tem članku Larry Korn opisuje, kaj se je naučil med dveletnim bivanjem pri Masanobi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s