Kako sejemo drobna semena 2.5.11

Izkušenim vrtnarjem je to mala malica, za tiste, ki se vrta šele lotevajo, bo pa mogoče koristen nasvet. Vem, da je danes veliko mladih (po srcu in letih), ki bi radi imeli svoj vrt, pa se ga bojijo lotit, ker se zdi vse skupaj preveč zakomplicirano. Knjige o vrtnarjenju so zastrašujoče debele, babic ni več… Pa sploh ni tako težko.

Na sliki so posušeni cvetovi lanskih žametnic, ki na vrtu ne smejo manjkat (prva abrambna črta :). Ko jih razdrem, se dobro vidijo semena, ki so lahka in tanka:

Sejati jih je treba ravno prav na redko, da se mlade sadike ne bodo gnetle (potem iz vsega skupaj ne bo nič) in na gosto (da čim bolj izkoristimo prostor). Zemljo v zabojčku najprej zalijem in nato po njej lepo enakomerno potresem semena:

Na semena presejem tanko plast zemlje. Manjše ko je seme, bolj rahla in tanjša mora biti plast zemlje, ki ga pokriva.  Zabojčke označim, zemljo še malo zalijem skozi sito in to je to:

3 thoughts on “Kako sejemo drobna semena 2.5.11

  1. Saj so se mi zdela predrobna semena za mojo grobo zemljo. Jasno, najprej v lonce! Upam, da bo še kaj časa zanje. Nekaj kapucink pa mi je prikukalo ven na robu gredice, komaj čakam, da bodo cvetele. Ampak jih moram še dodati … Pa tudi ognjič še čaka v vrečki …

    Pozdravček

    • Ojla, Kony! Si se imela lepo? Itak :) Za rožice nikoli ni prepozno, sploh ognjič in drugi stražarji so trpežni; jaz dam raje v zabojčke, da lahko vsaj tam malo kontrole zganjam (ne morem čisto brez :)

  2. Pri nas so žametnice velike že cca. 8cm, čakajo na presaditev, nekaj semen pa smo naknadno posadili, in so tudi že ven pokukali..tako da, obrambe bo kar precej na vrtu.
    Z ognjičem je pa tako, ko ga enkrat posadiš, ga imaš za celo življenje dovolj; lansko leto smo ga imeli nekaj na vrtu, letos se je pa sam posadil in ga je poln vrt, tako da je že velik cca 10-15cm, in čaka da ga razporedimo po vrtu, okoli drevja, in povsod kjer bo kakšna luknja…Čajčka bomo kuhali, samo še čebelji vosek je treba dobit, pa bomo še kremce delali! :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s