Polži 20.4.11

Prijateljica iz Ljubljane ima težave s polži, rdečimi lazarji. Požrli so ji solato in veselje do vrta. Pripovedovala mi je o svoji grozi: rdeče španske pošasti so se zjutraj pogreznile v zemljo, zvečer pa spet dvignile iz zemlje kot se Feniks dvigne iz pepela in nadaljevale svojo morijo med zelenjavo. S polnimi trebuhi so viseli z vseh možnih rastlin. Požrli vse, kar jim je bilo všeč. Mlada solatka še dobro ni mogla pogledati iz tal, ko so jo že pokosili do tal… skratka, ženski je dovolj in na vrtu ji letos raste samo še peteršilj in luštrek. Dosti ima. Njena soseda se še vedno bori. Zjutraj in zvečer gre na lov in pobere vse, ki jih najde. Zaenkrat še vztraja.

Mimo njenega vrta teče potoček, ob katerem raste nekaj senčnatih rastlin. Vlaga in zavetje sta najboljša pogoja za polže. Španski rdeči lazarji se tako kot vsi polži lahko razmnožujejo tudi nespolno (se pravi, da je za začetek kolonije že eden dovolj), jajčeca imajo vsak mesec. Aktivni postanejo zvečer.

Zbrala sem nekaj idej, kako se jih lahko rešimo ali vsaj zmanjšamo invazijo:
1. Kvas: polži obožujejo kvas, zato tudi pivo. Lonce (jogurtovi lončki bodo takoj polni, vsaj pri prijateljici, zato pravim, lonce) vkopljemo v tla, natočimo pivo in pustimo šez noč. Polže volj kvasa neustavljivo privlači… Zjutraj pospravimo. Pivo ni poceni in litri piva, s katerim vsak večer nazdravljamo polžem, stanejo. Precej cenejši je kvas; pripravimo sami.

2. Polži so menda nori tudi na pasjo hrano. Brikete namočimo v vodi, nadaljujemo enako kot s pivom ali kvasom. Vsekakor ceneje kot pivo.

3. Baker: okoli gred položimo bakreno žico. Menda polže v stiku z bakrom trese, kar jim seveda ni všeč. Tudi baker ni poceni, je pa trajna rešitev.

4. Nekaj, kar jih bode v podplate, na primer jajčne lupine (ne iz trdo kuhanih, pač pa surovih jajc). Ko polži lezelo čez strte jajčne lupine, jim te načenjajo sluz, s katero so oviti. Ni prijetno, gredo raje stran.

5. Indijske račke. Bill Mollison v zvezi s polži rekel tole: “You don’t have a slug excess, you’ve got a duck deficit!”

6. Kavni zoc. Ne vem, če drži, ampak sliši se obetavno: ko polž leze čez zoc, kofein v kavi povzroči, da polžem podivja srce. Kavni zoc pa vrtu v vsakem primeru koristi.

7. Lesni pepel, potrosen okrog vrta. Polžem načne zaščitni ovoj sluzi. Žaganje, ker jih izsušuje in zato ne marajo laziti po njem.

8. Polžem ustreza bolj kisla zemlja. PH spremenimo z dodajanjem biooglja.

7. Medtem, ko lovimo/nabiramo/odganjamo polže, sadike zaščitimo z odrezanimi plastenkami.

8. Sadimo tiste, ki jih polži ne ljubijo (koruza, rdeče zelje, luštrek, ingver, buče, sončnice, rožmarin, meta), potem tiste, ki polže odvračajo (bela gorjušica, kapucinke, vrtni ognjič, čebula, česen, peteršilj, žajbelj, timijan), gredice obdamo z vejicami bezga, preslice, vratiča, rmana in gozdne praproti, ki polžem smrdijo, vmes pa potaknemo tiste, ki jih imajo za posladke, pa še to čim bolj zmešano, da jim otežimo pojedino.
Sluz, ki jo puščajo kot svojo sled, jim je za kažipot; polžu samemu in njegovim kolegom. Manj ko bo na vrtu vse “na izvolite”, več težav bodo imeli pri pustošenju.

9. Deluje tudi tole: grede ali kar cel vrt obdamo z obrobo iz L profila iz pločevine tako, da je z enim koncem vtisnjen v tla tako, da je L postavljen na glavo in navzven dela strehico.

Še več idej in receptov za odganjanje polže najdete v objavi Domača naloga o polžih. In v tejle še bolj sveži objavi o homeopatskih globulah: Heureka, deluje – ali kako se znebimo polžev.

9 thoughts on “Polži 20.4.11

 1. Super si! Hvala! Če se še skombinira par tvojih napotkov, sem prepričana, da bodo polži rade volje poiskali drugo restavracijo :)

  • Sol razžira polže, tako kot apno, vendar s posipanjem teh snovi na vrtu tudi rastline ne bodo več rasle. In po vsakem dežju bo treba na novo soliti.

   Španski lazarji so doma na Portugalskem in v Španiji, pa tam ne predstavljajo problema, ker imajo dovolj naravnih sovražnikov (menda jih imajo zelo radi kormorani). Pri nas se jim godi, ker se nimajo koga bati, še posebej če smo z vrtov pregnali krastače, ježe, slepce in krte.

 2. No, ne drži, da se razmnožujejo nespolno. Je pa res, da so obojespolniki in da se hitro razmnožujejo, pa veliko potomcev imajo.
  Rek, da si počaen kot polž pa sploh ne drži, še kako so lahko hitri.
  Imam srečo, da jih pri nas ni, teh španskih. Kakšen navadnoi vrtni se že najde, pa oni mali v solati, letos tu in tam opažam kakega malega vrtnega http://digiskopija.si/displayimage.php?pid=1563 ampak, dokler so posamični, so mični. Naj kar ostanejo mični.

 3. Meni pa so kapucinko in boreč lani celo pojedli,
  cel nasad vrtnega ognjiča pa jih slpoh ganil ni ;)

  Bom pa letos še probala kavni zoc
  in več pepela kot lani…
  Obupala še nisem, a res, da solate več ne sadim, ker so jo požrli, še preden je prav pognala.

  Me pa zanima, če bi jim permakultirni vrt zagotovil še več zavetja kot “običajni” vrt?

 4. Ma pri nas so te lazarji kot tanki. Čez jajčne lupine, pepel, slamo, steklo lezejo kot po maslu, kavni zoc jih samo dodatno zlakoti, to s pivom pa poleti smrdi kot kuga in je prav nagravžno odstranjevati te utopljene polže + vonj privablja tudi tiste ki sploh nebi zavili na vaš vrt.

  Najlažje je reskirati in dati na vogale vrta eno večjo solato, por, (sončnico majo zelo radi) kamor se nakopičijo in jih zvečer tam porezati (potem čez noč novi prišleki jedo te stare, tako se najejo še preden gredo dalje na solato. Ostanke pa čez dan pospravijo razne ostale živali od mravelj do ptičev). Tiste s hiško pa nekam v bližino vreč ker baje jedo eni drugemu mladiče. Malo kruto ampak vojno stanje pač… :D
  Pa seveda okoli vrta mora biti dobro pokošeno zmeraj.
  Letos bomo probal pa še bakreno žico.

  Drugače pa tale lazar od večera do jutra naredi do dobrih 10m brez problema in se vsak večer vrača na pojedino iz okolice. So dosti hitrejši kot hiškarji.

 5. Pingback: Španski lazar, invaziven rdeči polž terminator naše zelenjave – Marjanov blog

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.