Vrt z malo sonca 9.4.11

Kolegica stanuje v stanovanju z atrijem, na katerem bi imela rada svoj zelenjavni vrtiček. Je pa težava: vrt ima le dve uri sonca na dan. Vrtovi z malo sonca sploh niso tako redki in tudi prav na vsakem vrtu se najdejo senčni kotički. Za vse takšne vrtove imam predlog, kako jih lahko kljub pomanjkanju sonca ozelenjavimo:

Na kratko je takole: zelenjava naj bi imela vsaj tri ure sonca na dan; če sta samo dve, vseeno poskusi; če bodo sicer vsi ostali pogoji dobri, jim bo morda vseeno všeč. Pa še trike uporabi, potem bo šlo lažje (beri dalje :).

V osnovi je tako: zelo veliko sonca potrebujejo jajčevci, paradižnik, buče, koruza, sončnice; na splošno pa vsa zelenjava, ki naredi koren, gomolj ali plod. Dosti manj zahtevne, vsaj kar se tiče sonca, so stročnice in listnata zelenjava: solata, radič, endivija, kreša, brokoli, cvetača, grah, fižol, bob, brstični ohrovt, rdeča pesa (izjema) in špinača. Mesclun (solatna mešanica) in asian greens potrebujeta najmanj sonca, 2 uri na dan. Zanju ti ne bi bilo treba operirati s triki. Se pravi, da imaš vseeno veliko izbire. Pomembno je tudi, kako močna je senca. Gre samo za odsotnost sonca ali je temačno? In na katero stran neba je obrnjen vrt? Na videz neugoden pogoj je lahko prednost. Zelo sončen vrt, obrnjen na jug in brez zavetja, je lahko zelo huda preizkušnja za rastline…

Količino svetlobe je mogoče povečati z ogledali, če obstaja možnost, da se jih montira tako, da bo sončna svetloba močnejša in/ali dlje trajala. Uporabiš lahko tudi odsevno folijo za zastirko (ima še eno prednost – škodljivci bodo popolnoma zmedeni :). Če imaš možnost narediti plezalno ogrodje, po katerem bi plezala npr. čajota in bi priplezala do svetlobe (ne poznam tvojega vrta, če je najmanj sonca kje za zidom, višje na steni pa več, bi mogoče to lahko izkoristila). Prav za čajoto je značilna dvojnost: kot buča potrebuje veliko toplote in svetlobe, vendar veliko hitreje in bolje obrodi, če ji krajšamo osvetlitev. Hecno. Zid, ki obdaja vrt, mora biti zelo svetel. Lahko si pomagaš z dvignjenimi nagnjenimi gredami, postavljenimi ob steni.

Če je manj sonca, potrebuje rastlina dlje časa, da zraste. Rastno obdobje lahko skrajšaš s sadikami (narediš sama ali kupiš). V vsakem primeru se boš pa največ naučila s tem, ko boš poskusila.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s