Angleška travica 1.4.11

Permakultura je premik v razmišljanju. Bom razložila, zakaj tako mislim.

Pogovarjala sem se s starejšo gospo, ki je prebrala članek o permakulturnem vrtu v reviji Moj mali svet in se navdušila že nad samo možnostjo, da ji spomladi ne bi bilo več treba preštihat vrta. Štihala je iz leta v leto težje, vrtu se pa ni želela odpovedat. Zanimalo jo je vse, kako se to naredi, kaj potrebuje itd. Večino ljudi vsaj malo zaustavi misel na to, kaj bodo sosedje mislili, če bo na domačem vrtu vse nastlano pa nič urejeno. Ampak sila kola lomi. Ko začne križ odpovedovat pokorščino, tudi sumničavi pogledi, dvignjene obrvi in dvomljiva vprašanja izgubijo svojo moč.

Potem me je vprašala, če lahko svetujem še za tamlade. Pred teraso imajo lepo angleško travico, ki jo je žal mestoma izrinil mah. Zet je kupil modro galico in jo potresel po mahu. Seveda je mah hipoma preminil, žal pa na požganem mestu zdaj noče nič več rasti. Kaj bi torej svetovala narediti, da bo trava spet veselo poganjala?

Na angleško travo se žal ne spoznam. Gospo sem vprašala: zakaj pa imajo angleško travo? Angleška trava, kot že ime pove, je zadeva, ki dobro raste v Angliji. Povsod drugod za njeno rast porabimo kup denarja: za pripravo tal, setev in gnojenje. Nakar se pojavi gnilež v obliki avtohtonega mahu in ves naš trud je zaman, pa novi stroški na vidiku (da ne govorim o tem, če je res pametno trositi strup po trati pred domačo teraso, kjer se igrajo otroci). Je torej smiselno imeti angleško travo ali pa bi bilo morda bolje imeti domače trave in travniške cvetice? Vsaj meni so veliko lepše. Gospa je presenečeno rekla – na to pa res nisem pomislila…

Spomnim se izjave Svetlane Makarovič, ki sem jo prebrala pred leti v nekem intervjuju. Rekla je, da pred njeno hišo ne rastejo neke plemenite vrste rož, ampak tako imenovani plevel; ker ona preprosto res ne vidi razlike; te, ki jim pravimo plevel, so prav tako lepe, če ne še bolj, kot najbolj dragocene sorte. Samo pogledati jih je treba.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s