Biooglje v zmerni klimi (45° s.g.š.) 29.3.11

O biooglju zaenkrat še vedno največ razglabljajo profesorji in doktorji v akademskih krogih, a se ideja čedalje hitreje širi v prakso na njive in v vrtove.

Ves čas je bil prisoten rahel dvom, ali bo biooglje učinkovalo tudi v zmernem pasu (kar je za vse, ki ravno ne živimo v džungli, najbolj zanimivo); učinek, ki ga ima biooglje v amazonskem pragozdu, je znan (in odličen); prav tako je znano, da je piroliza, proces, v katerem se pridela biooglje, t.im. carbon-negative process, torej ravno nasproten proces od procesa gorenja, pri katerem iz fosilnih goriv nastajajo toplogredni plini. Piroliza zato zmanjšuje ogljični odtis. Obstajal pa je dvom, da je biooglje smiselno dodajat prsti v zmernem pasu. Navdušeni posamezniki so sicer delali poskuse na svojih vrtovih in njivah, manjkala pa je resna znanstvena raziskava, ki bi imela za meritve na razpolago laboratorij. Zato sem s toliko večjim veseljem prebrala poročilo triletne raziskave, v kateri so v zmernem pasu na njive dodajali biooglje in merili pridelek in vsebnost mineralov v rastlinah. Rezultati so odlični :)

Na kratko so rezultati takšni (link na celoten dokument je pripet spodaj):
– Stalna povečana rast biomase že tretje leto zapored v prsti z dodanim bioogljem;
– Rastline, ki so rastle v prsti z bioogljem, so hranilne snovi izkoriščale bolj učinkovito, njihova hranilna vrednost pa je bila večja kot v testnih rastlinah, vzgojenih v običajnih tleh (rastline, ki so rastle v prsti, obogateni z bioogljem, so prvič analizirali z infrardečo spektroskopijo);
– Tudi proizvodnja mleka, pri kateri so za krmo uporabljali rastline, ki so zrastle v tleh z bioogljem, je bila večja;
– Tla z bioogljem so bila bolj odporna na izpiranje in izsuševanje, torej so bila manj občutljiva na vremenske razmere in zato stabilnejša, kar je vplivalo na rast rastlin.

Ti rezultati so bili doseženi z relativno majhno količino dodanega biooglja (3,9 t/ha), v zmernem klimatskem pasu severne poloble, v Quebecu v Kanadi na 45˚ severne geografske širine in na običajnih kmetijskih tleh in kažejo na pomembne učinke, ki jih ima biooglje kot dodatek prsti.

Celotno poročilo lahko preberete tukaj:
http://www.blue-leaf.ca/mainen/files/BlueLeafBiocharForageFieldTrial-Year3Report.pdf

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s