Biooglje – sprožilec dobrega 24.3.11

Ko sem zadnjič stresla pridelek biooglja na kompost, sem bila presenečena zaradi žvenketa, ki je nastal, ko so delci med stresanjem udarjali eden ob drugega. Če nič drugega, pepela pa res nisem naredila :)

Biooglje je pravzaprav porozna kepa čistega ogljika, ki ga je treba, da bomo dosegli to, kar bi radi (povečano rodovitnost, manjše izhlapevanje in večjo stabilnost), najprej “aktivirati”. Biooglje si lahko predstavljamo kot gobi podobno strukturo z milijoni majhnih prostorčkov, ki takoj, ko se pokaže priložnost, iz okolice vsrkajo vse razpoložljive dobrote (=hranilne snovi) in vlago. Če bi oglje dodali neposredno zemlji, bi lahko za hranljive snovi in vlago prikrajšali rastline… in jih namesto da bi jim pomagali, stradali hrane in vode. Zato je torej potrebno, da biooglje najprej aktiviramo.

Biooglje ni gnojilo, pač pa v prsti deluje kot sprožilec dobrega, za to pa ga moramo najprej pripraviti. Pripravimo ga tako, da ga pomešamo s kompostom ali z gnojem. Na ta način ga nekako “napnemo” (kot petelina na pištoli), napolni se s hranili in vlago, v njegovih porah pa se v ugodnem okolju naselijo in nato množijo glive in mikroorganizmi, pomembni za živost tal. In ko takšno, napolnjeno biooglje dodamo zemlji, jo s tem obogatimo. Od tu torej izvira povečana rodovitnost terre prete ter njena fantastična lastnost, ki so jo opazili pri tej črni zemlji: da se reproducira (1 cm na leto). To pa je značilnost, sicer lastna samo živim bitjem.

Permakulturni vrtnar Barry Batchelor na svojem vrtu že nekaj časa uporablja bioglje (več o tem piše sam tukaj). Presenečen je opazil, da je kompost, obogaten z bioogljem, noro privlačen za deževnike – večina, kar 80 %, jih je odpeketalo tja; kot da bi jih privlačil magnet. Z bioogljem so si dali veliko opravka, se zbirali in bili sploh zelo “busy”; Barry meni, da igrajo prav deževniki odločilno vlogo pri raznašanju biooglja v prsti po tem, ko kompost z bioogljem dodamo zemlji. Zanimivo – in vsekakor zelo koristno :)

Advertisements

2 thoughts on “Biooglje – sprožilec dobrega 24.3.11

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s