2000 kreativnih prednikov 25.2.11

Še vedno ne morem brskat po vrtu, pa brskam po netu in po knjigah. S kompostom in nagnitimi jabolki imajo veselje srne, ki se brez strahu sprehajajo okoli hiše, z njimi imata pa še večje veselje oba psa, ki ob dveh ponoči zaženeta alarm. Zemlja je še vedno zmrznjena 20 cm globoko (je povedal sosed Zvone, ki mi bo takoj, ko bo mogoče, pripeljal domač uležan gnoj). Sem pa izvedela za odlično eko seno in mogoče ga gremo že jutri iskat.

Zadnjič sem bila na nekem razgovoru za službo in z direktorjem tiste firme sva zafilozofirala o tem, kaj je vzvod za razvoj in napredek človeštva. Po mojem je to ustvarjalnost in radovednost, po njegovem pa lenoba. Malo sva še primerjala svoje poglede in se na koncu diplomatsko pobotala, da imava oba prav: len človek si želi z manj dela doseči več, če pa bo hkrati tudi radoveden in ustvarjalen, bo lahko našel pot do svojega cilja. Razmišljanje ima samo eno pomanjkljivost. Ne predstavljam si radovednega in ustvarjalnega človeka, ki se mu ne bi nič dalo. Samo to mi še ne gre skupaj :)

Menda je pred veliko veliko veliko leti (lenobi se mi zdajle ne da brskat po netu :) na našem planetu ob neki katastrofi preživela le peščica ljudi, približno 2000 jih je bilo. Za dve osnovni šoli ljudi, da si lažje predstavljamo. Preživeli so kreativci, ki so se bili sposobni prilagoditi spremenjenim razmeram. Vsi ostali žal ne. Menda smo vsi današnji človeški naseljenci našega planeta potomci teh 2000 prednikov. Gen za ustvarjalnost se je verjetno v sedmih milijardah potomcev pri marsikom že izgubil, pri mnogih pa zaspal. Pametno ga je obuditi in razviti (vaja dela mojstra); ne le zaradi morebitne ponovne katastrofe (kataklizmične napovedi pogubljenja me ne ganejo posebno, živimo tukaj in zdaj) pač pa že zaradi čistega užitka ustvarjanja in dobrih stvari, ki se s tem izcimijo. Pa smo spet pri permakulturi in njenih načelih. Skrajni čas je že, da napišem prispevek o tem :)

8 thoughts on “2000 kreativnih prednikov 25.2.11

 1. Najprej naj se ti zahvalim za cudovit blog. Na zalost sem ga sele danes nasel. Bom kar nekaj casa porabil, da ga bom precesal podolgem in pocez.

  Ooo, kje pa bos dobila seno, ce ni skrivnost? Lahko tudi na mail.

  Jaz bi se kar strinjal, da je lenoba tista, ki povzroca napredek. Pri meni je bila lenoba kriva za precej zanimivih stvari, ki so nastale. :)

  “Ne predstavljam si radovednega in ustvarjalnega človeka, ki se mu ne bi nič dalo.”
  — Pri tej lenobi ne gre toliko za to, da se ti nic ne da. Bolj gre za to, da tak clovek vidi, da ne bi rad nekaterih stvari pocel znova in znova (ali pa vsaj ne na tak nacin), zato si pac izmisli boljsi nacin, ki zahteva manj (ali pa nic) dela.

  Permakultura ima precej korenin v lenobi, kajne? :) Denimo, da nacrtujes nov vrt in je na tistem mestu vse zarasceno. Preprosto se ti ne da krampat pa lopatat, raje prasice spustis gor, pa naj orjejo. :)

  V ze narejenih vrtovih pa niti tega ne pocnes. Kaj ces lepsega?

  • Ojla, pozdravljen, me veseli, da ti je všeč. Seno bom dobila pri kolegici; doma je blizu Moravč. Lahko jo vprašam, pa če bo za, sporočim.

   Zanimivo, sta že dva. Očitno si jaz pod pojmom lenoba predstavljam nekaj drugega kot ti in tisti direktor :) To, kar opisuješ, po mojem velja za pametno, ne za leno vedenje. Ker pameten človek si olajša in skrajša naporno delo, da potem pridobljen čas porabi za stvari, v katerih uživa.

   Pa saj ni važno, pomembno je, da se strinjamo.
   Saj je že Shakespeare rekel:
   “What’s in a name? That which we call a rose
   By any other name would smell as sweet.”

   :)

   • Bojca, ali bi mi lahko prosim na mail sporocila, kje bi lahko dobil seno in po kaksni ceni? Tudi ce ni eko sem zainteresiran.

    Iscem seno za “sheet mulching”, pa ne vem kje ga zaceti iskati.

    Hvala,
    Ziga

 2. Ufa, eko seno… jaz pa sem bila tako vesela, ker sem kupila nekaj sena, da bom lahko zastirala. Niti pomislila nisem, da tudi seno ni nujno eko. Slame namreč niso imeli več. Pa slama zna biti še manj eko, po logiki. Moram jih drugič vprašat kaj o tem travniku …

  Kaj misliš, kako pa kaj semena iz tega sena? Da ne bo to vse lepo klilo tam med mojimi semeni … No ja, bo kar bo.

  Jaz sem za ustvarjalnost, čeprav sem še zelo zelo zimsko lena. Sem pa zelo zelo radovedna, tako da navijam za “tvoji” lastnosti, ker si v tej lenosti ne predstavljam, da lahko kaj posebnega ustvarim.
  Drugače sem lahko huda garačica, tako da je po moje “point” tudi v motivaciji.

  Srečno pri kakšni fantastični službi!

  • Saj ni panike, naslednjič pa morda upoštevaj še to in nabavi seno s take njive, na kateri ne špricajo, seno pa s takega travnika, ki nima nobene špricane njive zraven. Zadnjič sva klepetali s prijateljico, ki bi rada uredila svoj kos vrta na Barju, pa koleba, ker ima sosed zraven njivo koruze in jo dobesedno obliva s pesticidi. Solata, ki so jo sadili, je bila dobesedno sežgana. Na srečo lahko izbira in bo raje poskusila na kosu zemlje, ki je zaščiten pred sosedovimi ekspedicijami. Še vedno se učim o biooglju – menda naj bi celo vezalo nase težke kovine; o tem bom še pisala.

   Če je seno spravljeno po tem, ko je trava zrela in odvrže seme, ni panike. Sicer pa pod zastirko tudi iz semen ne more kaj prida zrasti, če niso odkrita. Včeraj smo pozno zvečer pripeljali seno domov. Zdaj ga bom čim prej razgrnila, spomladi pa posadila krompir po francosko. Me prav zanima, če bo tudi meni uspelo iz petih kilogramov pridelati 100 kil :) Tukaj je link na zapis o sajenju pod senom.

   Hvala za lepo željo, upam, da se bo res kaj dobrega izcimilo :)

 3. U. to s krompirjem (in celo drugimi vrtninami) je res super! Bom mogoče poskusila na majhnem koščku, ker nimam toliko sena, sem ga vzela le za pokrit moj novi vrtek, ki ima ene 25 m2. Tri bale (kvadre) po 25 kg (baje), cena 3,5 eur po bali. Mogoče bom pa poskuila z gumami v višino …

  Hvala ti za tisti (ne)dvom :)))

  Sem prav ponosna, del mojega vrta že zgleda kot tiste grede iz tvojih videov … Proti prej in proti moževemu delu zgleda grdo, meni pa takooo lepo. Skoraj slišim zemljo, kako mi je hvaležna, da sem jo pokrila.
  Ni kaj, okužena s permakulturo …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s